El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar ahir que, en anar a viure a Girona, va començar fent-ho al carrer Claveria, al cor del Barri Vell. Les primeres nits es despertava pel so estrident de les campanes de la Catedral. Llavors va pensar: «el campanar hi era abans que jo». I es va adaptar. «Al cap d'un temps ja no sentia les campanes. Estic segur que els veïns habituals no les senten».

Carles Puigdemont feia poc que havia deixat l'alcaldia quan va iniciar-se la polèmica. De fet, ell és qui va signar el decret on es requeria al Capítol del Bisbat que silenciés les campanes de nit perquè no complien l'ordenança municipal de sorolls, ja que superaven el nombre de decibels permesos. Era principi d'any, tot i que les protestes veïnals per la petició d'un hotel que al·legava excés de soroll van esclatar uns dies després, quan va aparèixer als mitjans de comunicació i ell ja havia abandonat l'alcaldia i ja hi havia Albert Ballesta presidint l'Ajuntament.

Un problema de molts llocs

En to distès, en un entrevista ahir a El Món a Rac1, l'exbatlle va recordar que les molèsties i la polèmica entorn de les campanes d'una església o una Catedral «no és un problema només de Girona, ja que hi ha molts casos arreu».

I va recordar que «molts d'aquests hotels fan servir com a reclam que estan al costat de la Catedral». I va insistir que «qualsevol ciutadà que vol anar de vacances i tria un hotel que diu que està al costat de la Catedral ha de saber que habitualment les paraules "catedral" i "campanes" solen anar juntes».

El President va assenyalar que «quan passes un parell de nits en un hotel, no t'hi acostumes». I va explicar una anècdota recent com a màxima autoritat catalana: «He passat dues nits prop de la Casa dels Canonges i no he pogut dormir per les campanes de la Catedral de Barcelona i no passa res».