L'Ajuntament de Salt farà una consulta ciutadana sobre el desenvolupament de la zona sud del municipi, on hi ha la possibilitat que s'hi estableixi un Ikea. El consistori farà una àmplia proposta per al sector, tot definint quin ha de ser el seu desenvolupament comercial, residencial, d'equipaments i industrial, i la sotmetrà a decisió de la ciutadania en una consulta que es vol fer abans de l'estiu. Aquesta és una proposta que el govern (ERC i IpS) ha acordat amb PSC per obtenir el seu suport en els pressupostos, i tots s'han compromès a acatar el resultat, que serà vinculant. D'aquesta manera, el govern podrà resoldre la dicotomia entre ERC, que s'ha mostrat favorable al desenvolupament de grans superfícies comercials al sector, i IpS, que sempre hi ha votat en contra. El regidor de Canviem Salt, Wilder Palacio, també s'ha posicionat a favor d'aquesta consulta sobre el planejament urbanístic al sud del terme municipal.

Aquest ha estat un dels punts d'acord necessaris per poder tirar endavant el pressupost, que ja inclou una partida de 6.000 euros per poder fer la consulta. A partir d'ara, els serveis tècnics de l'Ajuntament faran un estudi i una proposta sobre el desenvolupament del sector, per tal de poder-los posar a consideració de la ciutadania. Entre les principals decisions que s'han de prendre hi ha si s'ha d'afavorir la implantació de grans superfícies comercials a la vila, fet que podria facilitar l'arribada d'Ikea.

Hospital i universitat

La multinacional sueca ha mostrat en alguna ocasió el seu interès per Salt, però de moment encara no hi ha cap acord en ferm perquè s'estableixi al municipi. Ara, els veïns de la vila podran decidir si volen afavorir-ne la implantació. A banda de les grans superfícies comercials, el pla per desenvolupar el sector també inclourà el sector de la salut i el sociosanitari relacionat amb l'hospital Santa Caterina i els centres universitaris.

El pla per desenvolupar el sector també inclourà el nombre d'habitatges que s'hi podran construir -que, en principi, l'equip de govern no vol que sigui una xifra massa elevada- i quina reserva s'ha de fer per a equipaments, per exemple un hospital. Finalment, també s'haurà de decidir quin espai es deixa per a la instal·lació d'indústries. Segons explica el regidor d'Urbanisme, Àlex Barceló (ERC), no es tracta només d'un debat sobre la implantació d'Ikea a Salt sinó que va molt més enllà, ja que l'objectiu de l'Ajuntament és replantejar aquest sector per tal de "reequilibrar" la vila. "La ciutadania podrà decidir quin és el model de desenvolupament que vol per a aquesta zona", assenyala. Si el resultat és favorable, llavors s'haurà de desenvolupar urbanísticament el sector.

"Sí" o "No"

Un cop els serveis tècnics hagin fet una proposta, la ciutadania podrà dir què en pensa. Per tal de donar a conèixer la diagnosi, es faran diversos debats i processos de comunicació. L'objectiu és que, al final, els veïns hagin de respondre una pregunta senzilla -que encara no s'ha formulat- i que la resposta sigui "Sí" o "No". Ara falta, a nivell administratiu, aclarir quin procediment s'haurà de seguir. Segons han acordat, cada partit defensarà la posició que consideri més adient, a favor o en contra, però tots es comprometen a fer complir la voluntat del poble. "Hem buscat la fórmula més adient per desencallar el debat i fer que tothom es pugui sentir còmode amb la decisió", ha indicat l'alcalde de Salt, Jordi Viñas.

Mentrestant, la portaveu del PSC, Iolanda Pineda, ha explicat que "aquest creixement ha de ser possible econòmicament i sostenible mediambientalment". Segons Iolanda Pineda, "aquest és l'últim sector que té Salt per créixer i, donada la negativa d'IpS d'incloure en aquest sector equipaments comercials i habitatges, hem arribat a un acord perquè sigui la ciutadania a través del seu vot qui es manifesti sobre si vol per Salt aquest creixement".

"Si volem ser transparents i potenciar la participació no se m'acudeix res més positiu que preguntar als saltencs sobre què els sembla la proposta de creixement del sud de Salt", ha indicat la representant socialista.