Només han calgut tres setmanes perquè el gran projecte de ciutat de Carles Puigdemont, el turisme cultural, el que ha posat "Girona de moda" hagi quedat desactivat o penjant d'un fil pel seu propi successor, Albert Ballesta.

Per a Carles Puigdemont el turisme cultural era una aposta personal que volia controlar al màxim. Fins al punt que ell mateix era el regidor de les dues àrees: Cultura i Turisme. Tot sota el seu paraigua, amb el suport d'Albert Riera i de Coralí Cunyat. El primer, com a gerent i una de les tres potes del trípode de cultura juntament amb el cap d'Àrea, Narcís Casassa, i el propi Puigdemont. La segona havia de ser la mà dreta del batlle a l'àrea de Turisme, des de la direcció de Fira de Girona i l'Auditori-Palau de Congressos. Els dos queden ara descol·locats.

Era el batlle que es posava al capdavant dels diferents festivals que se celebren a la ciutat. "Girona, ciutat de Festivals", l'eslògan. Era el batlle que va tensar la corda amb alguns dels seus propis regidors de l'equip de govern per portar la col·lecció d'art de Santos Torroella en una operació milionària. Art i patrimoni per atraure turistes.

Amb la marxa cap a la Generalitat, el nou alcalde, Albert Ballesta, ha decidit que es dedicarà només a fer d'alcalde i ha buscat dos regidors que li traiessin la feina de Cultura i Turisme. Per trobar el responsable de Turisme no hi va haver gaires problemes, Glòria Plana aconseguia que el seu partit, Avancem, amb escassa implantació al territori, gestionés una de les gran àrees de govern de la capital. A més Plana ha aconseguit quedar-se la responsabilitat de Turisme, i esdeveniments com Temps de Flors o Girona10, que havia de tirar endavant Coralí Cunyat, amb experiència en aquest àmbit.

Per a Cultura hi va haver més dificultats. Ningú volia aquesta regidoria, que estava estretament lligada al lideratge de Puigdemont, que va marxar deixant clar que no confiava en cap dels regidors com a successors seus. Es van necessitar diverses reunions perquè finalment aparegués un voluntari: Carles Ribas, regidor de Sostenibilitat. Es tracta d'un departament que en altres municipis no té molta rellevància, però que a Girona ha estat sempre una gran aposta.

Ribas, inicialment renitent a ajudar Ballesta a treure-li responsabilitats, ha acabat acceptant conscient que d'aquesta manera guanya part del poder que l'anterior alcalde li va anar traient relegant-lo a Sostenibilitat. El regidor, que també és el portaveu del grup municipal de CiU, busca ara aprofitar l'encàrrec enverinat per aconseguir no només ser el portaveu de CiU, sinó de l'equip de govern. Caldrà estar atents si, a més, s'emporta a la seva àrea les Fires de Girona, apel·lant a la coherència que són la màxima expressió de la cultura popular, i que ara estan integrades dins d'Urbanisme i Activitats com a Dinamització del Territori de Marta Madrenas.

Fa tot just tres setmanes que Albert Ballesta és alcalde però les aigües encara estan remogudes i la metxa segueix encesa. Queda per veure si les aigües es calmaran i la flama s'apagarà o si els canvis extingiran el que el mateix govern bateja com a "model d'èxit".