La regidora d'Hisenda i Règim Interior de Girona, Maria Àngels Planas, va defensar la contractació d'una empresa per controlar els treballs dels escombriaires de Girona + Neta. La regidora de la CUP, Laia Pèlach, va preguntar per què l'Ajuntament gastava 30.000 euros per fer aquesta tasca quan part de l'empresa de neteja és municipal i ja hi ha diferents tècnics municipals que fan aquesta labor i a més hi ha treballadors que també vetllen perquè facin aquesta tasca.

La regidora de l'equip de govern va explicar que en el contracte del servei de neteja que es va adjudicar a Girona + Neta ja s'incloïa aquesta contractació del servei de control com a millora per aconseguir guanyar el concurs. Planas va dir també que aquest sistema de control no només es fa amb els escombriaires i va detallar que, per exemple, també s'aplica a l'empresa que neteja l'edifici consistorial. Va defensar que amb aquest tipus de contracte s'aconsegueix saber què es fa bé i què no i que serveix per millorar i corregir aquells punts que es considera que no es fan correctament.

Fa uns dies, Diari de Girona va publicar que el consistori va adjudicar a l'empresa barcelonina Datambient Assessors SL la fiscalització dels treballs dels escombriaires de Girona + Neta. El cost anual per a l'Ajuntament de Girona serà de 30.285,09 euros, IVA inclòs.

Aleshores, el regidor de?sostenibilitat, Carles Ribas, va exposar que l'objectiu de la contractació no era perseguir els treballadors sinó aconseguir de millorar un servei que, al seu parer, ja és molt bo: «Si una empresa desenvolupa un contracte amb un preu determinat ha de complir una sèrie de deures. Té uns drets però, també, unes obligacions. I al mateix temps l'Ajuntament ha de vetllar perquè la feina es faci bé i els ciutadans tenen dret a queixar-se si creuen que alguna cosa no funciona bé».

Crítiques de CCOO

Al concurs públic per obtenir el contracte s'hi van presentar set empreses, però l'adjudicatària va obtenir la millor puntuació amb força diferència. La contractació no va agradar gens als escombriaires. El sindicat Comissions Obres (CCOO), majoritari a l'empresa Girona + Neta, va reaccionar. Els representants sindicals van assenyalar que els treballadors se sentien «incòmodes» per l'adjudicació «d'un nou i sorprenent servei de control de les tasques dels operaris de la nostra empresa».

També van recordar que Girona + Neta té participació pública i ja compta amb inspectors de l'Ajuntament. A més, van explicar que l'empresa de neteja té cinc capatassos distribuïts entre les diferents franges horàries, un encarregat general i tot un equip de direcció, a més d'un sistema de GPS controlat al mínim detall, que monitoritza la localització dels vehicles en tot moment, així com una pàgina web i un grup de WhatsApp a disposició de les entitats ciutadanes on poden exposar possibles incidències, o suggeriments.

El sindicat també es va mostrar sorprès pel cost de 30.000 euros del servei i va apuntar que els diners es podrien destinar a reforçar serveis en barris on la neteja viària escasseja. En aquest sentit van assenyalar Montilivi, Santa Eugènia, Font de la Pólvora i Vilaroja, entre d'altres.