Vuit cotxes d'universitaris gironins participaran enguany en l'Unidesert, un raid de nou dies pel Marroc pensat només per a estudiants de l'Estat espanyol d'entre 18 i 28 anys, amb vehicles d'almenys vint anys d'antiguitat que no poden superar la cilindrada de 1.300 cc, ni ser un tot terreny, un vehicle industrial o una furgoneta. En la competició, els participants han d'anar a diferents pobles i portar-hi roba i material per a les escoles.

Ahir van mostrar els cotxes a la plaça Independència en el que es va denominar la "Presortida". És el resultat de mesos d'esforç i il·lusió. Per exemple, hi ha un Seat Toledo, un Escarbat o un Peugeot 205. El 25 de febrer marxaran en direcció a Algesires i el 27 enfilaran cap a Tànger, on començarà la competició que tindrà sis etapes i s'allargarà fins al 6 de març.

A banda de portar el material als pobles, el guanyador no serà el més ràpid sinó el que hi destini menys quilòmetres. Es tracta de tenir una orientació excel·lent, a més d'un mapa i una brúixola i estar preparats per superar gimcanes, dunes, muntanyes, rius, camins poc visibles i proves sorpresa. Alguns han comprat un cotxe antic o mig desballestat i l'han anat modelant, altres l'han contruït peça a peça. La majoria hi han perdut diners però tornaran rics d'experiència humanitària.

Entre els participants hi ha David Salvadó i Marc Peracaula; Pau Reixach i Pau Serarols; i Dani Fernández i Anna Fàbrega. També Manel Alcalà de Girona i Albert Casaponsa de Castellfollit de la Roca, que formen l'equip Àngels del Desert. Aniran amb un Renault 4l de l'any 1988, amb el logotip del Diari de Girona a la part posterior. L'han anat reconstruint durant mig any per convertir-lo en un vehicle resistent i capaç, pràcticament, d'enfrontar-se si convingués al Rally Dakar.

A l'Autotaller Alcalà de Taialà s'hi va treballar per aconseguir el reforç del xassís i suspensió. També per optimitzar el centre de gravetat del cotxe a causa de la seva aerodinàmica antiga. Tota la resta d'elements mecànics són originals, però han estat revisats un a un, peça a peça. A més, es va substituir el radiador de motor per prevenir les altes temperatures, es va fer canviar també la bateria de lloc i col·locar-la a l'interior per optimitzar el centre de gravetat de tot el conjunt mecànic.

Com els altres equips, han estat molt temps preparant el projecte, el seu vehicle i buscant patrocinadors. El primer va ser El Celler de Can Roca. Portaran uns 80 quilos entre bolígrafs i llibretes facilitades pel centre de nutrició animal MirCat Girona i productes de l'editorial educativa Baula, a més de roba i sabates. "Hi ha molta feina al darrere. Hem construït el cotxe durant sis mesos i hem aconseguit alguns patrocinadors. L'objectiu és portar el material. Però és una cursa i tenim esperit competitiu. Per què no guanyar?", preguntava ahir Alcalà.