L'associació de veïns del Barri Vell demana a l'Ajuntament de Girona que restitueixi el so de les campanes de la Catedral en horari nocturn «amb caràcter immediat i sense dilació». A més, volen que es modifiquin les lleis i ordenances de soroll per tal d'eximir-ne la Catedral, en considerar que les seves campanes produeixen so i no soroll. «No són contaminació acústica, sinó que ens acompanyen», va explicar Josep Quintanas, membre de la junta. Els veïns també han decidit organitzar un concert de campanes a principis d'abril per tal de reivindicar-les com a instruments que «acompanyen» i «informen» la ciutat i defensar la història i la cultura de Girona.

En una assemblea oberta celebrada ahir al vespre al centre cívic del barri, els veïns van acordar demanar a l'Ajuntament que les campanes de la Catedral tornin a sonar de forma immediata a les nits. El regidor del barri, Eduard Berloso, els va explicar que hi hauria la possibilitat de rebaixar-ne els decibels, però no en van voler ni sentir parlar. Gairebé tots els veïns van expressar la seva indignació pel fet que s'hagin silenciat les campanes entre mitjanit i les set del matí, en considerar que eren un element de companyia nocturna i que no molestaven, sinó que formaven part de la quotidianitat. A més, es van mostrar decebuts amb l'Ajuntament perquè no els va comunicar la decisió, sinó que se'n van assabentar a través dels mitjans de comunicació.

Només una assistent es va mostrar favorable al fet que les campanes haguessin deixat de sonar, tot argumentat que a les nits li era molt difícil dormir, però va rebre una allau de crítiques. Els assistents van decidir donar un mes de marge al consistori, fins al ple de març, perquè prengui una decisió.

D'altra banda, els habitants del Barri Vell reclamen a l'Ajuntament que modifiqui l'ordenança municipal de soroll i vibracions i el mapa de capacitat acústica per excloure'n els monuments amb el màxim grau de protecció i reconeixement històric i cultural, inclosa la Catedral. Segons es van queixar, no pot ser que el soroll dels camions de les escombraries quedi eximit de la normativa i en canvi les campanes de la Catedral, que són patrimoni de la ciutat, no. També volen que el Parlament i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afegeixin una disposició addicional a la llei 16 de 28 de juliol de 2002 de protecció contra la conaminació acústica per confirmar «categòricament» l'exclusió de la Catedral i de tots els monuments declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Buscar el suport del Síndic

A més de fer arribar aquestes propostes a Puigdemont i els parlamentaris gironins, l'associació posarà el tema en mans del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, tot confiant que sumarà la seva veu a favor de la «preservació i protecció del patrimoni i dels valors històrics i culturals» de la ciutat de Girona, tal com ha fet anteriorment amb altres municipis.

Els veïns, però, també aposten per fer un acte reivindicatiu «en positiu», per «sumar» i no «enfrontar». Així doncs, han decidit fer un concert de campanes a principis d'abril tot emulant el que ja es va celebrar el 13 de març de 1993 de la mà de Llorenç Barber. En aquella ocasió hi van participar onze campanars de la ciutat i un total de 30 campanes. La iniciativa va ser promoguda pel Museu d'Art i va comptar amb la col·laboració d'institucions civils i eclesiàstiques, associacions i persones, així com amb la col·laboració del Conservatori. Ara, l'associació de veïns del Barri Vell vol impulsar un acte semblant per tal de reivindicar les campanes com a instruments que acompanyen i infomen la ciutadania, i per defensar tant la història i la cultura gironines com la vitalitat dels seus ciutadans.