Té 58 anys, és enginyer tècnic agrícola i s'ha dedicat tota la vida a la jardineria. És el vicepresident de la intercomarcal d'Unió Democràtica i president al Gironès. Va ser el número 2 de la llista de CiU el primer mandat de Carles Puigdemont a l'Ajuntament de Girona i primer tinent d'alcalde. Poc a poc, l'ara president de la Generalitat li va anar traient responsabilitats. Tenia la regidoria de Sostenibilitat i se li va treure la del Projecte Ferroviari i la de Sant Narcís. I per poc perd també la del barri Devesa-Güell.

L'àrea de Sostenibilitat que gestionava vostè, ara està en mans de Carles Ribas. És la persona idònia?

És un molt bon regidor. Ha mantingut una acció de govern continuista i crec que ho està fent, i ho farà, molt bé perquè és una persona capaç i s'hi dedica. Una altra cosa és que li deixin fer.

Ribas duia Urbanisme. Que ara porti Sostenibilitat és un càstig?

Sostenibilitat és un càstig. Per mi, que jo he treballat en una empresa de serveis, era l'àrea en què em sentia més còmode. Sostenibilitat el que fa és aixecar cada dia la persiana de l'Ajuntament i que la ciutat funcioni. Recollir les escombraries quan toca, que tothom tingui aigua... Però per a Ribas és un càstig. Crec que intencionadament se'l va voler desplaçar d'una àrea on hi ha més protagonisme. A Sostenibilitat si surts al diari, malament. És per algun problema. Es treballa molt, però llueix poc.

Es va sentir maltractat?

Sí. El tracte de l'alcalde cap al primer tinent d'alcalde no era el que havia de ser.

Què fallava?

No hi havia cap intencionalitat que les coses anessin bé. Puigdemont és una persona que té les idees molt clares i no ha fet mai res per donar-me el lluïment que ha de tenir un primer tinent d'alcalde d'una ciutat com Girona.

Anava a per vostè? Per què?

Perquè era d'Unió. I perquè no ens havíem entès mai massa bé. Si haguéssim anat a la mateixa classe, no ens hauríem fet amics.

S'haurien barallat?

No perquè som educats. Però crec que no hauria hagut de ser un inconvenient per treballar plegats. He treballat amb molta gent amb qui no m'hi entenia però tiràvem els projectes endavant i superàvem les diferències.

Quan anys fa que el coneix?

Pocs. I no l'he acabat de conèixer mai. Ell guardava molt les distàncies. Jo estava predisposat però ell confonia la lleialtat d'un regidor d'un altre partit amb la submissió. A l'alcalde li deia les coses com les pensava. Potser per això sóc l'únic que no va repetir a la llista. I encantat de no ser-hi, veient com han anat les coses.

Però sobre què?

La col·lecció Santos Torroella o els talls de llum a Font de la Pólvora. No sóc partidari de pagar la llum a la gent però es deixava la gent sense electricitat d'avui per demà i no es tenia en compte si hi havia criatures o gent que necessitava aparells de respiració que anaven amb la llum.

Va votar a favor a la compra del Santos Torroella.

No vaig tenir altra opció. Des del partit se'm va dir què havia de fer. Jo no hauria anat al primer ple on s'havia de votar. Quan es va fer més tard, entre els partits les coses es van bellugar. I vaig votar a contracor.

Com se sent?

Estic decebut amb Puigdemont perquè al cap de sis mesos em volia tallar el coll i em volia treure de tinent d'alcalde. Al cap d'un any em va treure la regidoria del Projecte Ferroviari, després em fa fora de regidor de Sant Narcís... Parla d'una manera que no és com realment són les coses. Té l'habilitat de dir les coses sabent que no són com les diu. I no se li nota. Fa el que li sembla i ho justifica com faci falta per quedar bé de cara a la galeria.

I ara és el President...

Ho farà bé. Més bé que a l'Ajuntament. Un alcalde ha de fer molta gestió, que no la feia, i el president de la Generalitat ha de fer política, que és el que ha fet sempre.

Portarà Catalunya a la independència?

No. Perque no és fàcil. Per mi encantat, però cal gent que t'ajudi, no pots tirar endavant amb ERC i la CUP. Aquest projecte l'ha de tirar endavant el país, i això no és amb un 48 %. Hauríem d'aprendre dels quebequesos o els escocesos que porten molts anys treballant-hi. No es farà en 18 mesos.

I el seu substitut a Girona és el número 19 a la candidatura...

És esperèntic. S'ha deixat en entredit un munt de gent capacitada que portava anys treballant i demostrant que tenia aptituds i capacitat per tirar endavant una alcaldia. I sense donar massa explicacions se'ls ha menyspreat.

Hauria de ser la número 2?

Seria allò natural. I el que no sigui així, és anormal. Que no fos la número 2 perquè és de Demòcrates no ho entenc gaire. Perquè un equip és un equip. Si et poses d'acord per tirar endavant un projecte de ciutat, tant si és de Demòcrates, d'Unió o independent, no hauria de tenir importància.

Les llistes no es fan bé?

Crec que estan ben pensades. Es mira de posar gent a davant, per sortir, que tenen o se li presuposen capacitats i disponibilitat. Però saltar al número 19 és esperpèntic.

Repercutirà en Ballesta?

És dolent per a ell.

Com el veu d'alcalde?

El conec de quan era cap dels Mossos a la Generalitat i el tracte era poc, però res fa pensar que no ho pugui fer bé d'alcalde. El que no sé és si és una persona massa implicada amb la ciutat. Però ja s'anirà veient. Que l'operació sigui esperpèntica no és per qüestionar la persona sinó l'operació en si.

Els regidors menystinguts aguantaran?

Les relacions estaran més tensionades.

Ara Unió, que en l'anterior mandat tenia quatre regidors, s'ha quedat sense perquè els tres actuals s'han passat a Demòcrates.

Em sap molt de greu. No és just. Persones que amb el carnet d'Unió van anar a unes eleccions, que es desdiguin i es donin de baixa al partit i mantinguin la cadira i continuin quatre anys amb un càrrec que els havia posat el partit, que no se l'han guanyat per una qüestió personal... ho trobo poc ètic. Però a Unió ens ha passat a molts llocs. I ens hem quedat sense càrrecs. A nivell de partit és molt saludable perquè ha quedat a Unió la gent que és d'Unió i els que volien estar sota el paraigua de CDC per continuar mantenint una feina, doncs que estiguin sota el paraigua de CDC. Si fos per mi la federació s'hauria trencat fa quinze o vint anys.

Seguien pels càrrecs i cadires?

Sí. Els interessos i les compensacions als Ajuntaments i a la Diputació. La Federació va ser un invent que va funcionar bé per a Catalunya i als ajuntaments. Però va arribar un moment que grinyolava molt. Ara dóna la casualitat que tots els que tenen càrrec són de Demòcrates. Em sap greu per Unió perquè perd representació. Ara bé, a nivell de partit estic encantat, perquè ens anirà bé.