El ple municipal de Girona va rebutjar ahir a la nit debatre la reformulació dels serveis funeraris com demanava la CUP en una moció. La formació independentista reclamava la creació d'una" comissió per valorar i decidir quins serveis i amb quina fórmula de gestió són la més adient per garantir a la ciutadania que pugui disposar d'uns serveis de qualitat i a preu ajustats". També, que tenint en compte l'existència del règim de lliure concurrència s0'estudióes com pot l'Ajuntament participar en l prestació dels serveis funeraris. La demanda de la CUP va rebre el suport d'ERC- MES i PSC, però va tenir el vot en contra dels regidors de CiU, Ciutadans (C'S) i el PP. Per tant es va rebutjar per dotze vots a favor i tretze en contra.

La portaveu de la CUP- Crida per Girona, Laia Pèlach, va recordar que els enterrament osten entre 5.000 i 7.000 euros i va demanar buscar fórmules que permetin la presència, en el servei, de l'Ajuntament per aconseguir rebaixar el preu i fer-lo més "ajustat". Pèlach va parlar del "negoci de la mort" que presta l'empresa que actualment està instal·lada a la ciutat, Mémora, amb un sistema que va titllar d'"oligopoli privat" on elsp reus i els drets i deures de vegades no s'ón entenedors. També va recordar que des de l'any 2010 que es podria haver actualitzat l'ordenança que regula aquest tipus de servei. A més, va aprofitar per parlar de la "casualitat" que la funerària hagi fet una aprotació de 30.000 euros a l'Ajuntament el darrer any.

Per d'ERC-MES, Pere Alberti va indicar que donaven suport a la CUP, recordant que la liberalització permetria rebaixar el cost perquè hi hauria competència i va apuntar que a Terrassa, el preu és d'uns 3.000 euros de mitjana. En nom del PSC, Sílvia Paneque, va exposar que els socialistes donaven suport a la moció per tal que el debat pugui servir per definir quin seria el millor model de gestió i va recordar que hi ha situacions en què una família no ha pogut pagar un enterrament i s'ha hagut de fer una recol·lecta entre els veïns o s'han hagut de fer enterraments en fosses comunes.

La resta de grups (CiU, PP i C's) van rebutjar a moció, malgrat que tots van admetre que el servei és car. Concepció Veray (PP), va lamentar que l'objectiu de la CUP sigui munipalitzar simplement com a "filosofia de vida" i va recorsar que el sector privat ajuda a tirar endavant en moltes ocasions. Va recordar que si no es pot pagar el servei, es pot accedir a l'enterrament de beneficiència i va recordar que municipalitzar voldria dir que l'Ajuntament hauria de tenir unes instal·lacions i mitjans que són molts cars. El mateix argument va exposar Míriam Pujola (C's).

Per l'equip de govern, el portaveu de CiU, Carles Ribas, va recordar que municipalitzar per si sol, no té perquè provocar la rebaixa del preu del servei. Ribas va animar els grups a parlar sobre el servei funeari però de manera integral. Per exemple va parlar del cost del cementiri nou i de la tasca de recuperació de nínxols del cementiri vell. El representant municipal va indicar que "cal garantir un servei digne i exquisit en un moment tant complex" com és un enterrament i respecte a la transpàrencia dels preus va dir que l'empresa ja hi està treballant i que hi ha total predisposició.