ERC-MES ha presentat una moció al proper ple perquè es creï una taula i un pla de salut mental a Girona. L'objectiu ha de ser donar a conèixer la situació de les persones que pateixen un trastorn d'aquest tipus i les seves famílies, representar i defensar els seus drets i col·laborar en la millora i la creació dels recursos sanitaris i socials necessaris. A partir d'aquesta taula, diuen, hauria de sortir un Pla de Salut Mental per tal de promoure la salut mental, la prevenció i l'atenció dels problemes i les malalties mentals a la ciutat. Per fer-ho, tots els equips i dispositius vinculats a la promoció de la salut que té l'Ajuntament s'haurien de posar a disposició del Pla.

Segons argumenten els republicans, la crisi econòmica ha augmentat el risc de patir problemes de salut mental, tot i que és un tema que no apareix freqüentment als mitjans. En aquest sentit, assenyalen que les persones que porten dos anys a l'atur tenen tres vegades més risc de patir problemes de salut mental que altres persones que no estan en aquesta situació. A més, en termes generals, el 12% de les persones tenen el risc de patir un trastorn de salut mental al llarg de la seva vida.

Per als republicans, aquest és un tema "força desconegut" que genera "estigmes i prejudicis que no ajuden a normalitzar el problema i a abordar-lo amb garanties". Així, el 29% dels catalans pensen que la manca d'autodisciplina és una de les principals causes dels problemes de salut mental, i el 21% no deixaria que persones que han estat ingressades per aquesta patologia tinguessin cura d'altres.

És per tot això que des d'ERC-MES consideren que l'Ajuntament gironí ha de tenir les suficients eines per abordar aquesta qüestió.