La policia municipal de Girona va retirar 47 targetes de discapacitat falsificades durant el 2015, i va posar 576 denúncies per mal ús dels espais reservats per a l´aparcament de discapacitats. Majoritàriament es tractava de persones que utilitzaven la targeta encara que no hi hagués el titular, o bé que havien manipulat el document original amb fotocòpies o falsificacions.

La nova llei d´accessibilitat ha permès millorar el procediment d´actuació de la policia en aquests casos. Anteriorment, els agents només podien denunciar els casos en què el conductor era present en el moment de la denúncia, ja que era la única manera de poder contrastar si la targeta era fiable o no.

Un dels casos més freqüents és que els familiars utilitzin la targeta encara que el titular no hi sigui. «La mala praxi ve motivada per la falsa creença que la targeta permet l´aparcament del vehicle en zones reservades, quan la realitat és que la legitimitat de l´ús de l´espai la té la persona amb la discapacitat, no els familiars ni el vehicle», indica el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà.

Quan la policia es troba amb un cotxe aparcat en un espai reservat per a discapacitats sense el distintiu original acreditatiu, se´l denuncia per infracció de l´ordenança de circulació i es retira el vehicle amb la grua. En cas que es trobin amb un cotxe amb targeta fotocopiada o manipulada, se´l denuncia administrativament i també se li emporta el cotxe la grua. Quan el conductor va a recollir el vehicle, se l´identifica, s´escolten els seus arguments i s´intervé i s´intervé a targeta com a objecte de prova. Alcalà recorda que aquestes targetes no són un «privilegi», sinó «una necessitat» per a les persones amb discapacitat. Per això, intensificarà els controls per eradicar-les.