La moció aprovada en el ple de dilluns, en la qual l´Ajuntament amenaça la Fundació Princesa de Girona amb deixar de donar suport a les seves activitats si no canvia de nom, no és la primera d´aquestes característiques que s´aprova. I tampoc la primera que queda en paper mullat, ja que l´Ajuntament de Girona no pot incidir ni en la Fundació, que és privada, ni en la Casa Reial, que al cap i a la fi és qui atorga el títol. A més, el consistori, malgrat les mocions que s´han aprovat, ha continuat assistint als actes de la Fundació. Tant l´actual alcalde de Girona, Albert Ballesta, com el seu antecessor, Carles Puigdemont, han defensat que, malgrat les mocions aprovades al ple, la Fundació porta a terme una gran tasca a favor dels joves i que l´Ajuntament ha de ser-hi quan se´l necessiti.

Quan es va anunciar la creació de la Fundació, el març de 2009, Puigdemont, que llavors era cap de l´oposició, va qualificar de «positius» els seus objectius i va manifestar el seu «màxim respecte» per la iniciativa. «Ha estat una bona decisió perquè fan falta iniciatives com aquesta, que busquin el bé comú i que, a més, hagin sorgit de la societat civil», va assenyalar. Des d´ERC tampoc van veure amb mals ulls, d´entrada, la proposta.

El llavors delegat de la Generalitat, Jordi Martinoy, va considerar «legítima» la iniciativa, ja que havia sortit d´entitats gironines, i només va advertir que la nova fundació havia d´aportar «valor afegit». El també republicà Enric Vilert, que llavors presidia la Diputació, va considerar que els objectius de la Fundació estaven «carregats de bona intenció».

Però l´any 2014, quan Joan Carles I va abdicar per donar pas a Felip VI i el títol de Princesa de Girona va anar a parar a la filla del nou monarca, Elionor de Borbó, el ple de Girona va aprovar una moció on s´afirmava que aquest títol «no representa la ciutat». El text tenia dos punts: el primer constatava la falta de consens per demanar a la Corona que investís Elionor com a nova Princesa de Girona, i va comptar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP. La segona part del document, on deia que el títol de Princesa de Girona no representava la ciutat, va comptar amb el vot negatiu del PP i l´abstenció del PSC. CiU, que governava, hi va votar a favor.

L´endemà mateix, però, Puigdemont ja va matisar que això no tenia res a veure amb la Fundació, que «és una entitat privada que aposta pel talent dels joves i fa moure una gran quantitat de recursos humans i econòmics.«Des de l´Ajuntament hem d´intentar que ho continuïn fent», va apuntar. Per això, va anunciar que continuaria assistint a tots els actes de la Fundació a què el convidessin, cosa que va complir. De fet, no va tenir cap problema a ser fotografiat al costat dels monarques.

Ara, la història s´ha repetit. En el ple de dilluns, ERC-MES i la CUP van presentar una moció per anul·lar l´acord de ple en què es va condecorar Felip VI amb la medalla, el bastó i l´espadí de la ciutat i demanar a la Fundació que canviés de nom si volia seguir comptant amb el suport municipal. El PP i Ciutadans hi van votar en contra, mentre que CiU i PSC es van abstenir i la moció es va acabar aprovant.

Dos dies més tard, però, Ballesta va assegurar que, malgrat la moció, l´Ajuntament continuarà col·laborant amb la Fundació. «Hem de respectar la voluntat política del ple, no la vull menystenir, però defenso fermament les tasques de la Fundació i l´Ajuntament hi serà quan se li demani», va garantir. Així doncs, malgrat recordar que el títol de Princesa de Girona «no té cap vinculació amb la ciutat», Ballesta va recordar que es tracta d´una fundació privada i, per tant, no se li pot exigir que canviï de nom.

Aquestes declaracions no van agradar gens a ERC-MES ni a la CUP, que van exigir el compliment de la moció. Maria Mercè Roca (ERC) va recordar a Ballesta que «l´equip de govern té l´obligació d´executar els acords de ple», i va lamentar que l´alcalde hagués manifestat obertament la seva intenció d´incomplir un acord.

Des de la CUP també van mostrar la seva «perplexitat» i van advertir al nou alcalde de Girona que les mocions s´han de complir «encara que no siguin del gust de l´equip de govern».