El ple va aprovar ahir una moció demanant a la Fundació Princesa de Girona que canviï el seu nom. Concretament, el text diu que el suport institucional de l'Ajuntament a les activitats de la fundació estarà sotmès a un canvi de nom de la mateixa. La moció, presentada per ERC-MES i la CUP, va rebre el vot en contra de Ciutadans i el PP i l'abstenció de CiU i PSC. El text també reitera que el títol «Princesa de Girona» no representa la ciutat, de manera que insta l'Estat a retirar-lo, i anul·la l'acord del ple en què es va condecorar Felip VI amb la medalla, el bastó i l'espadí de la ciutat.

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, va argumentar que se senten «ciutadans, no súbdits», i va considerar que la monarquia, «posada a dit per Franco», no té dret a perpetuar-se en una nena d'onze anys. Roca va proposar que un nom alternatiu per a la Fundació podria ser el de Carles Rahola. Des de la CUP, Lluc Salellas va recordar que Felip VI no va voler rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i va acusar Felip VI de «no respectar la democràcia catalana ni la voluntat de les urnes». També va considerar que la monarquia s'ha convertit en «un espai de negoci especulatiu» i «tràfic d'armes», va recordar que mai han condemnat explícitament el franquisme i va lamentar que «han arribat a dir que mai s'ha obligat ningú a parlar castellà».

La portaveu del PP, Concepció Veray, va assegurar que ella és «gironina i monàrquica», de manera que sí que se sent representada pel rei i la princesa. També va acusar ERC i CUP de «sectarisme» per condicionar el suport municipal a la Fundació -que és privada- a un canvi de nom.

La regidora de Ciutadans, Míriam Pujola, va recordar que la competència del títol és de la Casa Reial, de manera que no és competència municipal retirar-lo. Pel que fa a la Fundació, va indicar que el nom de Princesa de Girona li dóna un ressò mundial que potser no tindria si es digués Carles Rahola. A més, va recordar que la monarquia hi dóna suport econòmic.

El PSC va decidir abstenir-se, igual que CiU. El portaveu convergent, Carles Ribas, va demanar si es podien votar per separat els punts, perquè es volien abstenir a l'hora de demanar a l'Estat de retirar el títol però votar en contra de demanar el canvi de nom a la Fundació. ERC i CUP s'hi van negar i al final CiU va abstenir-se en tots els punts.

D'altra banda, el PP va demanar al nou alcalde, Albert Ballesta, penjar la fotografia del rei Felip VI al saló de plens. Ballesta, però, va dir que s'ho ha trobat així i no ho pensa canviar.