CiU no ha estat l´únic partit que ha tingut una posició ambigua respecte la Fundació Princesa de Girona. Les exsocialistes Marina Geli i Pia Bosch van defensar l´entitat mentre militaven al PSC, però ara ambdues són destacades dirigents de MES (Moviment d´Esquerres Sobiranistes). Aquest partit, a la ciutat de Girona, està associat amb ERC, que és qui ha demanat, precisament, el canvi de nom de la Fundació.

Quan es va crear la Fundació, l´any 2009, Marina Geli, que llavors era consellera de Salut pel PSC, es va mostrar molt satisfeta en consdierar que així s´impulsaria la recerca a fora de Barcelona. De fet, va anunciar que posaria a la seva disposició l´Institut de Recerca Biomèdica i també el futur campus de Salut de la UdG. En aquest sentit, celebrava l´interès dels llavors prínceps Felip i Letizia en el món científic en general i la recerca biomèdica en particular, i confiava que la suma d´esforços amb la UdG contribuiria a potenciar considerablement la investigació.

Per la seva banda, Pia Bosch també mostrava la seva admiració pel nou projecte. L´any 2010, quan era diputada al Parlament, explicava a través del seu bloc que li sabia greu perdre´s el Fòrum Impulsa, «que promet ser molt interessant pel tema, que em sembla especialment idoni en aquest moment a Girona, i pels convidats i convidades fantàstiques que tindrà». Bosch, de fet, va assistir a la majoria de trobades del Fòrum Impulsa.

Però Bosch, després de deixar el PSC, es va vincular a ERC, partit pel qual és assessora a la Diputació de Barcelona. I a la ciutat de Girona, forma part de MES, que va en coalició amb els republicans. Ha estat precisament aquest grup municipal, ERC-MES, el que ha presentat -conjuntament amb la CUP- una moció per demanar la retirada dels honors de la ciutat a Felip VI i instar al canvi de nom de la Fundació Princesa de Girona pel de Carles Rahola. Malgrat lloar la tasca de la Fundació, els republicans consideren que «no té cap relació amb la institució monàrquica i els valors que encarna». També critiquen durament la monarquia, tot subratllant que ha perdut prestigi social i no ha estat respectuosa amb Catalunya.