Sarrià de Ter obrirà un procés participatiu per decidir a què es destinen els 243.000 euros obtinguts per les plusvàlues de la inversió d'Hinjosa, que ha comprat la planta de Torraspapel al municipi. Segons ha explicat l'alcalde, Roger Torrent (ERC), l'Ajuntament presentarà tres projectes d'inversions grans (d'uns 200.000 euros cadascuna) i tres de més petites (d'uns 40.000 euros). Els habitants del poble hauran d'escollir un projecte de cada categoria. El consistori encara no ha fet públiques les propostes, ja que encara les està dissenyant. L'objectiu és que aquest sistema de pressupostos participats pugui implantar-se de cara als propers anys.

Aquest procés participatiu es portarà a terme en els propers mesos, amb l'objectiu que les inversions escollides es puguin executar aquest mateix any. D'aquí a unes setmanes, el consistori oferirà una audiència pública per parlar dels pressupostos municipals i d'aquest procés participatiu.

Sarrià de Ter tenia previst aprovar en el ple d'ahir el pressupost pel 2016, que suma 3.456.283,64 euros, un 1,66% menys que l'any passat. Durant el 2015, el consistori va poder amortitzar 200.000 euros de crèdit, de manera que s'han pogut plantejar nous projectes i inversions. Per exemple, s'han incrementat les partides socials, especialment les beques escolars i els ajuts d'urgència. Concretament, han crescut un 130% els recursos per ajudar les famílies que no poden fer front a les despeses bàsiques i donar suport, a través de beques, a les que no poden pagar l'escolar bressol municipal. Així, la partida destinada a beques creix de 3.000 a 7.000 euros.

També s'incrementen els serveis a la gent gran, amb l'ampliació del servei «Bon Dia» o la inclusió de noves propostes com l'espai Respir, les aules intergeneracionals i les iniciatives al Coro. A més, el programa de subvenció del transport públic als majors de 70 anys es veurà reforçat amb una major aportació econòmica, que passarà de 8.000 a 11.000 euros.

D'altra banda, es duplicarà la partida destinada a l'escola Montserrat, per tal d'afrontar les millores necessàries. Concretament, s'hi destinaran 10.000 euros.

Pel que fa a l'àrea de Cultura, també es veurà reforçada. La programació destinada a la programació cultural del poble veurà incrementat en un 37% el seu pressupost, passant de 20.000 a 27.500 euros, fet que permetrà emprendre nous projectes com la preservació de la memòria oral del poble, El Liceu a la Fresca o la difusió dels noms històrics de les cases del poble.

L'Ajuntament sarrianenc també incrementarà l'aportació econòmica a la Fira del Paper, amb l'objectiu de reforçar-la un cop ha passat el sotract del tancament de la Torras i l'arribada d'Hinojosa al poble. Concretament, la partida augmenta dels 3.000 als 10.000 euros.

Ampliació del cementiri

Pel que fa a les noves obres, n'hi ha dues de previstes: per una banda, l'ampliació del cementiri de Sarrià de Baix, on es preveu una inversió de 15.000 euros per poder construir onze nínxols nous. L'equip de govern explica que és una mesura necessària tenint en compte la demanda. D'altra banda, també es podran afrontar millores de l'entorn urbà a diferents punts del poble, com la millora de les voreres al passeig Mossèn Cinto, davant del CAP.

Finalment, el pressupost també inclou la creació de nous serveis. Una de les prioritats del govern d'ERC és consolidar un govern obert, i per això s'han pressupostat 3.000 euros per crear un nou sistma de comunicació 2.0 amb la ciutadania. A més, també es preveu la nova gestió del Coro com a centre sociocultural i de recursos per a la gent gran.