La gran final de la First Lego League se celebrarà a Girona, coinicidint amb la desena edició de l'esdeveniment. Es farà el 12 de març al col·legi Maristes i comptarà amb un centenar de voluntaris. Un total de 45 equips procedents dels 24 tornejos classificatoris posaran en comú els seus projectes científics, els seus robots i la integració dels valors de la First Lego League per aconseguir una plaça als tornejos internacionals. Entre participants, entrenadors, familiars i voluntaris, l'esdeveniment reunirà més d'un miler de persones a Girona.

Precisament aquest cap de setmana, l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) el torneig local de la First Lego League, que enguany ha llançat un desafiament a l'entorn de la gestió dels residus. La que és ja la sisena edició del torneig a la UdG ha assolit un nou rècord de participació: hi competiran més de 300 joves d'entre 10 i 16 anys, repartits en 35 equips; és per aquest motiu que el torneig se celebrarà en dues jornades, al llarg del cap de setmana. L'esdeveniment l'organitzen la UdG, la Fundació Princesa de Girona i la Fundació Scentia.

La First Lego League premiarà les propostes científiques i tecnològiques més innovadores que donin resposta al desafiament d'aquest any: el Trash Trek. Es tracta que els equips presentin idees imaginatives a l'entorn de la gestió dels residus, des de la recollida fins a la seva classificació i reutilització.

L'esdeveniment First Lego League és molt més que robòtica. Els participants han d'elaborar un projecte científic en què cal que identifiquin un problema real relacionat amb la gestió dels residus i proposin una solució creativa. Després, durant la jornada, l'hauran d'exposar davant dels jutges i el públic, i compartir la seva experiència. Els equips també hauran de dissenyar, construir i programar un robot amb les peces del kit Lego Mindstorms i posar-lo a prova en una taula de joc.