Els grups municipals d'ERC-MES i de la CUP-Crida per Girona a l'Ajuntament han exigit al nou alcalde, Albert Ballesta, que compleixi els acords de la moció aprovada en el ple municipal d'aquest dilluns sobre la Fundació Princesa de Girona.

En el passat plenari es va aprovar una moció en la qual es deia que l'Ajuntament no participaria de les activitats de la Fundació si mantenia el nom d'un títol «que no representa la ciutat». Malgrat això, Ballesta va afirmar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que defensa «fermament les tasques i activitats de la Fundació i l'Ajuntament hi serà quan se li demani». ERC-MES ha volgut denunciar que l'alcalde manifesti obertament que pensa «incomplir un acord de Ple». La CUP ha advertit Ballesta que les decisions del plenari s'han de complir «encara que no siguin del gust de l'equip de govern».

El Plenari va aprovar -amb els vots favorables d'ERC-MES i CUP i les abstencions de CiU i PSC- una moció en la qual es condicionava «la participació institucional de l'Ajuntament de Girona envers les activitats que realitza la Fundació a un canvi de nom de la mateixa». La portaveu del grup, Maria Mercè Roca, va defensar que l'entitat «duu a terme una tasca que no té cap relació amb la institució monàrquica i els valors que encarna», i que des d'aquest punt de vista «la ciutat agrairia al Patronat que canviés el nom de la Fundació». L'abstenció de l'equip de govern va permetre l'aprovació de la moció presentada conjuntament per ERC-MES i la CUP.

La portaveu del grup ha expressat que el Plenari municipal «és l'expressió de la voluntat popular dels ciutadans de Girona» i, com a tal, «l'equip de govern té l'obligació política d'executar els acords que pren el Ple». Des d'aquest punt de vista, Roca ha manifestat que «no entén» com l'Alcalde de la ciutat pot «expressar obertament que té la intenció d'incomplir un acord de Ple», ha afegit, «menystenint els representants electes dels gironins i de les gironines».

Roca ha recordat que Ballesta ha estat qüestionat «des d'un punt de vista de la pulcritud democràtica» per la seva elecció com a alcalde, i que «incomplir les mocions que aprova el Ple municipal no és la millor manera d'intentar canviar aquesta percepció». Per últim, ha afegit que «si l'equip de govern no està d'acord amb les mocions que es presenten a Ple pot votar-hi en contra», però el que no pot fer és «facilitar-ne l'aprovació i després incomplir-les» a través d'una «ambigüitat calculada» que no beneficia ningú. «La ciutadania vol polítics valents, amb les idees clares i que vagin de cara», ha conclòs Roca.

Perplexitat de la CUP

Des del la CUP s'ha mostrat la «perplexitat» pel posicionament de Ballesta, que consideren «un menyspreu vers el ple municipal com a màxim òrgan de presa de decisions de l'Ajuntament», i han advertit al nou alcalde que les mocions s'han de complir «encara que no siguin del gust de l'equip de govern».

El grup municipal també ha demanat formalment una reunió amb el nou alcalde, després que, des de la renúncia de Puigdemont, ni Ballesta ni cap regidor del govern hagin fet el gest de demanar una trobada informativa amb la CUP. La reunió té l'objectiu d'abordar la problemàtica del títol de Princesa de Girona, però també conèixer de primera mà la posició de Ballesta respecte als temes amb què la CUP i l'equip de govern estan col·laborant, com ara la municipalització de serveis o l'aplicació de la recollida porta a porta.