L'elecció del número 19 de la llista de CiU, Albert Ballesta, com a nou alcalde de Girona ha deixat estupefacta bona part de la ciutat. I un dels col·lectius més sorpresos ha estat el d'exregidors de l'Ajuntament, molts dels quals ho consideren una falta de respecte a la ciutadania i a l'equip de govern actual. Per a l'exalcaldessa, Anna Pagans, aquest sistema «no dignifica la política». «Que Artur Mas designés Carles Puigdemont president de la Generalitat va ser una excepcionalitat, però a l'Ajuntament no hi havia cap situació excepcional i per això em sap una mica de greu la manera de fer», lamenta. L'altre exalcalde, Joaquim Nadal, no ha volgut opinar.

Pagans no qüestiona Ballesta, però sí el mètode per escollir-lo. «A l'Ajuntament hi havia un equip de govern i no han sigut capaços de trobar la persona adient per substituir Puigdemont després d'una experiència de quatre anys i mig, sinó que han hagut de buscar un número molt avall», es queixa. «Tot i que sigui membre de CDC, i segurament home de confiança de l'exalcalde, em sembla que el mètode no dignifica la política», assenyala. Tot i reconèixer que «la llei ho permet», creu que aquest no és «l'estil gironí de fer política» del qual tant es parla.

El mètode per triar Ballesta també genera dubtes en l'exlíder de CiU a l'Ajuntament Zoila Riera. Riera lloa les bonances del candidat, perquè «té un caràcter afable i és molt competent», i creu que aquestes qualitats li seran útils per «tancar raonablement bé un procés de traspàs gens comú». Tot i això, l'exportaveu de CiU es posa en la pell dels actuals regidors i creu que la situació «és un pèl desconcertant» i «seria fàcil que hi hagués ferides malgrat que hagin tancat files». Segons recorda, els membres de CiU han format un govern cohesionat i han fet costat a Puigdemont. «El fet que el substitut no sigui cap d'ells és un cop difícil d'entomar», indica. També creu que, per molt que es votin llistes tancades, triar el número 19 de la llista «no respon a la lògica que la gent espera». Aquestes circumstàncies, indica, serien una bomba de rellotgeria, però creu que Ballesta «té tantes virtuts que serà capaç de reconduir la situació».

Josep Arnau, que també va ser líder de CiU al consistori, també admet que el procés ha estat «sorprenent», però recorda que, des del punt de vista legal, totes les persones que formen part de la candidatura poden ser escollides. «Tot plegat deu respondre a una lògica interna i una estratègia política», assenyala. Arnau, però, defensa que Ballesta és una persona «molt oberta i honesta», i que té qualitats per ser un bon alcalde.

Olòriz: «És un error»

Molt més dur es mostra l'exregidor d'ICV Joan Olòriz. «És un error, perquè els alcaldes els escull el poble a través d'unes llistes que es presenten a les eleccions», argumenta. Davant l'excepcionalitat del moment, creu que «calia consensuar al màxim» el nou alcalde, cosa que no s'ha fet. També opina que el nom hauria d'haver sortit entre els actuals regidors de CiU, que són els que han treballat en els darrers anys. A partir de demà, Olòriz vaticina que Ballesta «haurà de guanyar-se el respecte dels ciutadans amb la seva actuació».

També es mostra molt crítica l'exregidora socialista Isabel Salamaña. «Una cosa és la legalitat i l'altra la legimitat; es tracta d'una qüestió ètica», reflexiona. A més, veu un punt de masclisme en l'elecció de Ballesta, ja que hi ha tinents d'alcalde molt ben preparades i que podrien haver assumit el repte. «Ho veig com un menyspreu de CiU al seu equip de govern», afirma.

En la mateixa línia es posiciona l'exportaveu d'ERC, Cristina Alsina: «Que una persona que anava tan avall a la llista pugui ser alcalde costa d'explicar, perquè les persones de més confiança solen ser les número 2, 3, 4... Tot plegat em sembla molt forçat», indica.

L'exportaveu de la CUP, Jordi Navarro, també ha estat molt dur. «És una carambola injustificable», afirma. L'independentista atribueix la decisió a «guerres internes de partit» i la considera una «brutesa democràtica». Navarro creu que, per «legitimitat democràtica», l'alcaldia hauria d'haver estat assumida per algun regidor actual. «Però resulta que el Molt Honorable ha decidit desfermar una guerra intenra de partit i col·locar un element de partit que ni tan sols és regidor», lamenta.

Finalment, també van mostrar la seva indignació a les xarxes socials exregidors socialistes (ara a MES) de l'anterior mandat. «Crec que no és just pels regidors del govern actual, però sobretot no està a l'alçada de la institució i la ciutadania», va escriure Xavier Amores. «Ningú, quan vota en unes eleccions, espera que una persona que ocupava els darrers llocs de la llista sigui alcalde», va afegir. Per la seva banda, Àngel Quintana es va mostar «indignat» i va recordar: «És legal però no legítim».