omés va tractar el tema de puntetes, però l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal va parlar ahir sobre el procés que ha permès al número 19 de CiU, Albert Ballesta, arribar a l'alcaldia de Girona. Nadal i Ballesta van coincidir al programa L'Oracle de Catalunya Ràdio i l'exbatlle va assegurar que ell no hauria «gosat» tirar endavant aquesta operació ni tenint majoria absoluta com tenia, per exemple, quan va donar pas a Anna Pagans, que era la número 2 de la candidatura i adjunta a l'alcaldia. Ballesta no va sortir del guió que ha anat repetint aquests dies en la seva defensa tot recordant que la llista és tancada i que els electors, en votar, validen tots els membres que la conformen.

Nadal va admetre que ha viscut tota aquesta operació des de la distància però que li ha causat «sorpresa i perplexitat». L'exbatlle socialista va insistir en què si CiU tenia deu regidors i un marxava, «el funcionament natural» seria que entrés a l'Ajuntament el número 11 de la llista.

L'actual alcalde convergent vamantenir que tot plegat era fruit d'una situació imprevista, imprevisible i excepcional, mentre que Nadal va replicar que allò excepcional era «que ni el número 11, ni el 12» ni els següents haguessin acceptat entrar a l'Ajuntament com a regidors i que els nou regidors renunciessin a ser l'alcalde o alcaldessa.

Tot plegat en un ambient distès en un programa dirigit per Xavi Freixes i on Joaquim Nadal va deixar clar que ara el que toca és «passar pàgina i anar per feina», remarcant que «els ciutadans volen veure que el període provisional ja ha passat i que la màquina -en referència a l'Ajuntament- ja funciona».

Mentrestant, Ballesta va voler recordar que Nadal havia pogut planificar el seu relleu però que en el seu cas tot havia anat molt més ràpid. L'actual alcalde de?Girona va explicar que fa trenta anys que coneix l'ara President de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ballesta va indicar que just l'endemà de la investidura de Puigdemont el partit ja el va trucar per proposar-li el càrrec i que primer li «va caure el cel i les estrelles», però va recordar que en la investidura, Puigdemont havia dit que «no era moment per ser covard». Per això, i per col·laborar en tirar endavant el moment que viu el país, va decidir acceptar el repte.

No va descartar presentar-se a les eleccions de l'any 2019 però tampoc ho va confirmar. Va dir que ja se'n parlaria. De fet, va exposar que pel mig encara s'ha de definir la nova república catalana. Això sí, a diferència de Puigdemont, va reiterar que es dedicarà en excluvisa a ser alcalde. I va repetir que vol ser «l'alcalde de la quotidianitat», que es preocuparà pels carrers nets, amb llum i seguretat.

A preguntes del propi Nadal, no va aclarir si es quedarà les regidories de cultura i turisme que ostentava Puigdemont. Va insistir en el fet que «se n'ha de parlar» amb l'equip de govern i que tindrà la mà estesa a l'oposició tant per a possibles pactes puntuals com permanents. En ser responsable d'Interior cinc anys, podria semblar que es quedarà la regidoria de Seguretat, però va assegurar que la tasca de Joan Alcalà al front de l'àrea «seguirà així si ell ho vol».