Girona va ser ahir un clam contra l´Holocaust. Va aixecar la veu contra els crims comesos pels nazis contra els jueus, però també contra tots els patiments i injustícies més propers. Des dels refugiats que abandonen els seus països fugint de la guerra fins a les famílies esquinçades per la Guerra Civil espanyola. Anna Pascual, vídua del pintor Isidre Vicens, ferm defensor dels valors democràtics i republicans, va encendre l´espelma commemorativa al costat de l´alcalde i president del patronat del Call Jueu, Albert Ballesta.

Sota el lema L´holocaust i la dignitat humana, l´acte va comptar amb la presència de la monja Lucía Caram, que va subratllar que la humanitat sempre ha tingut excuses -polítiques, religioses, estratègiques... - per odiar-se, «i ens hem equivocat». «Esperem que ara trobem excuses per estimar-nos i construir una civilització realment humana», va demanar. Per aconseguir-ho, va afegir, no hi pot haver persones de primera, segona o tercera classe, ni ningú pot ser titllat d´«il·legal» ni ser «privat de les seves llibertats». I sobretot, per evitar que es repeteixin crims com els comesos pels nazis, va instar a «despertar consciències» perquè no es confonguin els valors positius i negatius, i per no deixar-se endur pel corrent tal com va passar a una bona part de la població nazi. «Hem de ser capaços de mirar-nos els uns els altres als ulls i reconèixer-nos com a germans», va demanar. «No podem cometre els mateixos errors», va concloure.

Per la seva banda, el vicecònsol de Polònia a Barcelona, Wlodzimierz Nabrdalik, va convidar tots els assistents a visitar l´exposició I continuo veient les seves cares. Fotografies dels jueus polonesos, que es pot veure al Museu d´Història dels Jueus i que mostra imatges del gueto de Varsòvia. Finalment, l´alcalde de Girona, Albert Ballesta, va apel·lar a la responsabilitat de les noves generacions a l´hora de mantenir viva la memòria històrica i va recordar que les famílies que van patir la guerra civil espanyola i es van convertir en refugiats queden agermanats per tots els pobles que han patit l´horror.