Albert Ballesta va haver de tornar a ser investit ahir alcalde de Girona, ja que divendres es va oblidar de jurar o prometre el càrrec i, per tant, el seu nomenament no era vàlid. Ballesta va assumir l´error i es va disculpar, tot i que l´oposició el va acusar d´haver fet el ridícul.

Divendres passat, Ballesta va fer servir la fórmula de l´Associació de Municipis de Catalunya (AMI) de treballar per un estat «català, lliure i sobirà», però no va jurar ni prometre el càrrec. El PP en va informar la Subdelegació del govern i, durant el cap de setmana, el secretari de l´Ajuntament també va estudiar el cas, perquè el propi consistori tenia dubtes. En comprovar que la presa de possessió no era vàlida, l´Ajuntament va decidir fer ahir un ple urgent i extraordinari a les set de la tarda per repetir la investidura.

Ballesta va assumir personalment l´error i ho va atribuir als nervis i la tensió del moment. «Reivindico, com a persona, el dret a equivocar-me», va demanar. També va dir que ell era el primer en lamentar que s´hagués de repetir el ple, però va explicar que havien decidit fer-ho per no estar en fals i subsanar l´error el més aviat possible. «Hem volgut fer les coses correctament», va assegurar, tot afegint que procurarà que aquest tipus d´equivocacions no tornin a passar.

Així doncs, el ple d´ahir va començar com el de divendres passat: amb Ballesta assegut entre el públic i Isabel Muradàs com a alcaldessa en funcions. L´expectació, tanmateix, era molt menor, i ja no hi havia el saló de descans habitlitat ni autoritats a primera fila. L´únic que romania intacta era l´expectació periodística, ja que els mitjans van tornar a omplir l´Ajuntament. Com a mínim, el nou alcalde s´haurà donat a conèixer.

Ballesta va haver de prendre primer possessió del càrrec de regidor, que va prometre per imperatiu legal amb veu alta i clara. Malgrat prometre lleialtat al rei i a la Constitució, hi va tornar a afegir la fórmula de l´AMI. Tot seguit, els regidors van haver de tornar a votar l´alcalde. Un altre cop, Ballesta va obtenir només els vots de CiU (10) i Concepció Veray (PP) es va votar a ella mateixa. La resta de l´oposició va tornar a fer un vot nul, tot escrivint a les paperetes: «Girona vol democràcia i rigor». Tot seguit, Ballesta va prometre el càrrec d´alcalde amb la mateixa fórmula que havia utilitzat com a regidor. Ningú va aplaudir.

Malgrat les disculpes de Ballesta, l´oposició va lamentar el «ridícul» que aquest episodi ha suposat per a la ciutat. «Les coses que no es fan bé no poden acabar bé. Això ha estat un frau democràtic i un ridícul en majúscules, hem estat la riota de tot Catalunya», va lamentar la portaveu del PP, Concepció Veray, que va recordar que ella ja havia alertat en el ple de divendres del perill que això passés. La regidora popular també va criticar que Ballesta tornés a utilitzar la fórmula de l´AMI: «Ja ens havia quedat a tots clar», va etzibar.

Des de Ciutadans, Míriam Pujola va dubtar que fos un error involuntari, i va considerar que «Girona ha de ser notícia, però no per la seva ineptitud».

La cap de llista del PSC, Sílvia Paneque, va considerar que l´error «contribueix a augmentar la sensació de ridícul de la institució», però va assegurar que el principal error és posar el número 19 de la llista com a alcalde. I en va responsabilitzar tant el propi Ballesta, per haver-ho acceptat, com la resta de regidors del govern, per «haver abdicat de les seves responsabilitats». En aquest sentit, va reiterar que «hi ha un equip de govern dividit i poc legitimitat».

«Cúmul d´errors»

La portaveu de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, va manifestar que no volen fer «llenya de l´arbre caigut», però va lamentar «el cúmul d´errors» que ha tacat «el bon nom de la institució». «Hem fet el ridícul i esperem que a partir d´ara aquests errors no es repeteixin», va demanar.

Finalment, la representant d´ERC-MES, Maria Mercè Roca, va demanar que aquest episodi es deixi enrere ben aviat, de manera que «la ciutat vagi endavant i puguem posar-nos a treballar». El portaveu de CiU, Carles Ribas, no va intervenir, com tampoc ho havia fet divendres passat.