Una conformitat entre la fiscal, les dues acusacions particulars i la defensa ha evitat que la família de sang i política d’Antonio Alcaraz Sencianes hagi de reviure el crim que aquest va cometre a Caldes de Malavella el 28 de maig de 2013 quan va degollar la seva cunyada i va apunyalar la seva dona -de qui s’estava separant- davant les seves nebodes de 6 i 10 anys. El pacte entre les parts permet posar punt i final a la causa judicial després que el processat hagi acceptat una pena de 21 anys de presó, el pagament d’una indemnització de 308.000 euros i una prohibició d’apropar-se a la seva exdona durant 10 anys.

L’acord es va materialitzar poc abans de començar el judici a la secció quarta de l’Audiència Provincial de Girona. L’advocat defensor, Francesc Xavier López Vegas, va acceptar les propostes de la fiscal, Sandra Fagil, i les dues acusacions particulars, Samuel García-Quintas i Anna Tomàs, entenent els fets com un delicte d’assassinat (15 anys de presó), un delicte de lesions amb instrument perillós i l’agreujant de parentiu (2 anys de presó) i dos delictes de lesions psíquiques a les menors (4 anys de presó). Només se li va reconèixer un atenuant de confessió.

Inicialment, s’enfrontava a una petició de pena de 43 anys de presó per un delicte assassinat, un delicte d’assassinat en grau de temptativa i dos delictes de lesions psíquiques però amb el Codi Penal a la mà l’assassinat en grau de temptativa va passar a considerar-se un delicte de lesions amb instrument perillós i l’agreujant de parentiu a causa de la figura del desestiment voluntari, i això obligava també a disminuir la petició de pena per aquest delicte.

Sobre el desestiment voluntari l’article 16.2 del Codi Penal indica que «quedarà exempt de responsabilitat penal pel delicte intentat qui eviti voluntàriament la consumació del delicte, bé desistint de la execució ja iniciada, bé impedint la producció del resultat, sense perjudici de la responsabilitat en la que podria haver incorregut pels actes executats, si aquests ja fossin constitutius d’un altre delicte».

De totes maneres, l’admissió de fets va dur a les parts a renunciar a practicar la resta de la prova -es preveia que el judici duraria cinc dies- i una vegada formalitzat el pacte, l’assassí va fer ús al seu dret a l’útlima paraula per manifestar únicament que sentia «haver causat tant de mal a tantes persones, en especial a les meves nebodes». La sentència de conformitat ja és ferma i el criminal seguirà a la presó fins expirar la condemna.

El relat de fets

Antonio Alcaraz Sencianes vivia a Vilablareix amb la seva dona, amb qui va estar casat 28 anys. El dia dels fets ella es trobava a Caldes de Malavella, a casa de la seva cunyada, perquè s’estava separant.

L’assassí, que havia sigut policia municipal de Girona, no acceptava la ruptura i el 28 de maig de 2013, a primera hora del matí, va anar al casa del seu germà i quan es va obrir la porta del garatge ell va pujar la rampa amb el seu vehicle i es va posar davant del cotxe on hi havia la seva dona i les dues nebodes. Acte seguit va baixar amb un ganivet i va veure aparèixer la seva cunyada i li va clavar una ganivetada al coll malgrat ella l’havia advertit de la presència de les petites.

Mentre la cunyada estava ferida de mort es va girar cap a la seva dona i li va clavar dues ganivetades al coll i al pit per després tornar a atacar la seva cunyada, a qui va donar dues ganivetades més al coll que la van deixar morta sobre el terra del garatge.

La dona de l’assassí procurava taponar-se les ferides com podia i va poder demanar-li que la portés fins a l’hospital. Ell va accedir i la va dur fins al Santa Caterina de Salt, deixant a la vivenda les dues nenes que ho havien presenciat tot. Durant tot el trajecte no va parar de dir-li «tot això és culpa teva, mira què m’has fet fer». Va acabar detingut el mateix dia i des d’aleshores que està empresonat.