La Generalitat va reconèixer ahir a Mifas que part de l’encariment del copagament que s’aplica als usuaris de la seva residència es deu a un càlcul erroni de la quota, ja que si bé l’administració ha tingut en compte la pensió cobrada el 2015, a l’hora de computar les rendes ha utilitzat la declaració d’Hisenda de 2013. L’associació de discapacitats va protestar perquè els rendiments bancaris han disminuït notablement els últims anys i Benestar va accedir a revisar el càlcul a partir d’una declaració actualitzada.

Aquest punt d’acord es va produir ahir, en la reunió que la directora territorial de Benestar Social i Família de Girona, Montserrat Roura, va prometre a Mifas el 8 de gener, quan un grup de residents li va demanar explicacions pel sistema de càlcul del nou copagament, ja que estaven segurs que hi havia errors. L’encarregat d’aclarir els dubtes va ser el subdirector general de Prestacions Socials, Rafael Arderiu, al costat de la mateixa Roura -que a principis de mes es va comprometre a fer arribar a Barcelona les queixes dels afectats gironins.

Ahir, el president de Mifas, Albert Carbonell, usuaris de la residència, la treballadora social i familiars van escoltar el representant de la Generalitat que, segons va lamentar l’entitat, els va deixar clar que no podia fer res per augmentar els diners de butxaca que els deixa el copagament -és a dir, l’aportació de l’usuari al finançament d’una residència concertada per l’administració. Aquests diners de butxaca són els que queden a disposició dels residents per cobrir la resta de les seves despeses i que després de baixar de prop de 300 euros mensuals a 199, ara es podria reduir a 132.

Arderiu es va comprometre amb els representants de Mifas a revisar de manera temporal les seves quotes mensuals si certifiquen amb un pressupost que han tingut alguna despesa important, en qüestions com ara ajuts tècnics, visites al dentista o la compra d’ulleres i audiòfons, entre d’altres. Tot i això, el subdirector general va dir que no podia garantir que aquesta revisió del copagament sigui possible.

Compromisos incomplerts

D’altra banda, Rafael Arderiu va admetre a Mifas que la Generalitat no complirà el compromís que l’any passat va adquirir la vicepresidenta Neus Munté, consistent en augmentar els diners de butxaca fins a 370 euros al mes. La raó és que el Govern no aprova uns pressupostos nous sinó que, amb tota probabilitat, prorrogarà els actuals. Malgrat tot, el subdirector general de Prestacions Socials va explicar ahir a Girona que el seu Departament es compromet a impulsar una disposició al llarg del primer trimestre de 2016 perquè la puja reclamada sigui possible.

En canvi, Arderiu va informar als afectats que el Govern no es pot comprometre a complir una altra possibilitat mencionada per Munté -tal com li va recordar Mifas en la reunió d’ahir-, aquesta consistent a posar un topall de 1.860 euros al mes, equivalent al 60% del seu cost, per a les places residencials.

Després de la reunió, el subdirector general va escoltar els problemes particulars de quatre usuaris, als quals va informar que els seus casos es revisaran.