Ell no volia. Però el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va eclipsar el primer dia d'alcalde d'Albert Ballesta. El batlle gironí es movia en el que fins ara era el seu hàbitat, la seguretat, durant la diada de la policia municipal que se celebrava a l'Auditori-Palau de Congressos. Estava enmig del discurs d'agraïments cap als cossos policials quan, de sobte, va veure com s'obria una porta i Puigdemont començava a baixar les escales. Se li va tallar la veu i va explicar que arribava el president. El públic va esclatar en un gran aplaudiment.

Ballesta va acabar el seu discurs, remarcant que volia ser "l'alcalde de la quotidianitat". A diferència del seu predecessor, va explicar que es vol dedicar exclusivament a l'alcaldia de Girona i que per això ja està en període de traspàs de la direcció dels Serveis Territorials d'Interior, que ha ocupat els darrers cinc anys. Puigdemont, mentre era alcalde, també era diputat al Parlament i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Arriba el president

Els moviments previs a l'entrada del president havien estat clars pel qui escriu aquesta crònica, dedicat a romandre atent a tot allò que no sigui aplaudir rutinàriament els discursos previsibles d'un càrrec públic i segueix l'esdeveniment des d'un punt elevat de la sala. Servidor, aquests dies, sol perseguir el nou alcalde allà on va. Tot i anar en màniga curta, i una trista llibreta, ahir tenia, al costat, un senyor amb un auricular integrat a l'orella. De sobte, aquest home va moure's ràpid, a l'estil Usain Bolt, i va desaparèixer per una porta. Ni per anar al lavabo hauria desaparegut quasi com si fos David Copperfield.

Al mateix temps, a l'escenari, durant la intervenció de Ballesta, el regidor de Seguretat i Mobilitat, Joan Alcalà, el presentador de l'acte, xerraven i gesticulaven. Devia passar alguna cosa. Efectivament, arribava Puigdemont, que el dia abans havia informat que no podria assirtir a l'acte.

L'excalcalde va voler també pujar a l'escenari. Va explicar que amb el nou càrrec volia agafar-se lliure aquest cap de setmana. No obstant, havia parlat amb Ballesta, que li havia dit que avui se celebrava la diada de la policia. Puigdemont, aleshores, va decidir saltar-se la "desconnexió" i el protocol i es va presentar a l'Auditori -Palau de Congressos. "Volia donar-vos les gràcies, a la cara, per la feina que feu", va dir en referència als integrants de tots els cossos policials.

La presència de Puigdemont va suposar l'alegria de molts dels presents. Una sensació que molt probablement no haurien tingut si la mateixa persona hi fos com a simple alcalde de la ciutat. En acabar l'acte molts s'hi van apropar, com fans, per fer-s'hi una fotografia.

Victòria assegurada

A la tarda, a Ballesta li va tocar anar a veure el futbol. Després del dinar amb els representants policials es va desplaçar fins a Montilivi, on va arribar quan el partit ja havia començat i poder veure el Girona FC- Bilbao Athletic. Quedava per saber si portaria sort o malastrugança. No va saltar al camp amb el 19 a l'esquena, però va resultar ser talismà. Canviant un xic la dita, podriem dir que "amb alcalde nou, victòria assegurada".