Girona ja té damunt la taula un full de ruta per convertir-se en una ciutat «de referència» en la gestió integral de l'aigua. Aquest pla estratègic, redactat per la UdG, es concep a deu anys vista i inclou fins a 32 actuacions a dur a terme amb un pressupost estimat de 5,5 milions d'euros. No només s'hi recullen obres d'abastament i sanejament -el clavegueram i la séquia Monar es posen com a assignatures pendents-, sinó també altres iniciatives de caràcter ambiental i de participació ciutadana. Del que es tracta, segons va explicar ahir el doctor i responsable de l'estudi, Ignasi Rodríguez-Roda, és de «fer un canvi en la filosofia i la manera com es gestiona l'aigua». El pla insisteix en la necessitat d'implicar ajuntament, privats, la universitat i la ciutadania (la quàdruple hèlix, com s'ha batejat) en la gestió de l'aigua.

El pla estratègic, anomenat «Girona és aigua», és el fruit d'una anàlisi de més d'un any de feina, que ha portat a terme un equip multidisciplinari del Campus Aigua de la UdG (format tant per professors i investigadors de la universitat com de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua). El document se subdivideix en tres grans eixos: reforçar l'excel·lència en el cicle urbà de l'aigua (on s'hi inclouen les obres a fer a la xarxa), impulsar la participació de la quàdruple hèlix i, per últim, posicionar Girona com a ciutat referent en la gestió del recurs. Per a cadascun dels eixos, el pla identifica una sèrie d'actuacions concretes a dur a terme. En total en són 32, que abasten de millores al clavegueram a projectes mediambientals. Per tirar endavant les actuacions que necessiten pressupost, l'Ajuntament de Girona calcula que la inversió rondarà els 5,5 milions. «Evidentment, una part important dels diners s'ha de destinar a millorar la xarxa de clavegueram i a arranjar la séquia Monar, que ara per ara està aturada», va destacar el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas.

«Fer un canvi de mentalitat»

Tant el consistori com la UdG van subratllar que les obres són només una part del pla estratègic. «La filosofia que s'amaga al darrere de l'estudi és una gestió més moderna de l'aigua; allò que perseguim és crear una marca i fer un canvi de mentalitat», va precisar el doctor i responsable de l'anàlisi. Ribas va explicar la importància que els ajuntaments del voltant de Girona se sumin a aquest pla estratègic per dur a terme accions coordinades (com, per exemple, la millora de rius).

L'equip de govern ha fet arribar l'estudi a tots els grups del ple amb l'objectiu de portar-lo del paper a la realitat. «Ara ens tocarà treballar amb vista al 2025 per veure quines són les prioritats i com anem acomplint els 32 objectius fonamentals del pla estratègic; arranjar la séquia Monar estarà en el número 1 de la llista», va concloure Ribas.