Ha passat ja una setmana des que Carles Puigdemont va abandonar l'alcaldia de Girona i l'Ajuntament s'ha convertit en un autèntic Joc de trons. Convergència i Demòcrates continuen amb el seu pols per veure qui s'acaba emportant la vara d'alcalde: si Isabel Muradàs (Demòcrates), actual alcaldessa en funcions i primera tinent d'alcalde amb Puigdemont, o el candidat de Convergència, que seria el número 19 de la llista, Albert Ballesta, delegat d'Interior i que actualment no és regidor. Les negociacions, però, no estan essent fàcils. Ni clares. En els darrers dies, els dubtes, les maniobres sorpresa i les reunions nocturnes s'han succeït com en les millors ficcions nord-americanes.

De moment, Muradàs ha estat l'única que ha dit públicament que vol ser alcaldessa. Ho va declarar el dimarts 12 i ho continua mantenint. La fins ara regidora d'Educació i Esports compta amb el suport del seu partit, que la considera la legítima aspirant perquè era la "número 2" i ha demostrat estar preparada per al càrrec. A més, després que el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, s'hagi quedat sense cap conselleria, el partit està més disposat que mai a lluitar per l'alcaldia.

Pel que fa a la resta del grup municipal, entre els militants de Convergència hi ha hagut candidats que s'han postulat a internament, tot i que cap ho ha fet públic. Tots guarden un silenci hermètic, però noms com Marta Madrenas, Maria Àngels Planas, Carles Ribas i Joan Alcalà van sorgir en els primers dies com a possibles successors de Puigdemont. Tot apuntava que Convergència hauria de decidir-se per un d'aquests noms, però el partit tenia un as a la màniga: fer entrar Albert Ballesta, actual delegat d'Interior i número 19 de la llista, com a alcalde. Aquesta proposta, que té el suport del mateix Puigdemont, ha caigut com una galleda d'aigua freda en alguns sectors del grup muncipal, que preferirien que fos algú d'ells el nou alcalde o alcaldessa. Altres, en canvi, estan disposats a acceptar el que digui el partit.

El més complicat del cas, però, és que Convergència va voler mantenir aquest nom en secret i no el va posar en cap moment sobre la taula de negociació: ni en les reunions internes amb els regidors ni en les converses amb Demòcrates. Ballesta havia de ser el "tapat", però el seu nom va saltar a la premsa abans del previst (el va avançar Diari de Girona).

Tot i no pronunciar el nom de Ballesta, dijous de la setmana passada, tots els membres de la llista de CiU van ser cridats a dos quarts de dotze de la nit a l'Ajuntament, en presència del president de la Generalitat. Puigdemont va demanar als números de l'11 al 25 que renunciessin a entrar com a regidors per poder tenir les mans lliures i poder seleccionar la presona que ell considerés més adequada. En aquesta trobada, Ballesta va ser el primer a signar la seva renúncia, igual que la resta de membres de Convergència. Els de Demòcrates, en canvi, s'hi van negar: si se segueix estrictament la llista, la vacant deixada per Puigdemont hauria de ser per a Vicenç Estanyol, membre de Demòcrates i fins ara delegat d'Agricultura. I Estanyol no està disposat a renunciar a la seva acta.

Una solució podria passar per la renúncia de Cristóbal Sánchez, l'únic regidor independent del grup municipal de CiU i que hauria fet saber al partit que està disposat a apartar-se si això desbloqueja la situació. D'aquesta manera, si Demòcrates i Convergència arribessin a un acord, podrien entrar tant Estanyol com Ballesta.

De moment, però, aquest acord no ha arribat i Demòcrates segueix defensant Muradàs amb ungles i dents. En les properes hores s'hauran de produir noves reunions per consensuar una solució, ja que divendres acaba el termini per triar nou alcalde o alcaldessa. I fins i tot quan l'alcaldia estigui resolta, caldrà veure quines conseqüències té aquesta lluita fraticida en el dia a dia municipal.