Albert Ballesta se sent «absolutament legitimat» per ser alcalde de Girona. Tot i ser el número 19 de la llista de CiU, Ballesta recorda que la llei electoral espanyola funciona amb «llistes tancades i bloquejades», de manera que la ciutadania «vota una llista sencera, del primer a l'útim». A més, va argumentar que va treballar activament en la darrera campanya electoral, tot participant en l'elaboració del programa, sortint al carrer i «picant pedra» per obtenir uns bons resultats. També va garantir que el seu govern estarà «totalment identificat» amb el procés català liderat per Carles Puigdemont. El ple per convertir-lo en alcalde se celebrarà demà divendres, 22 de gener, a les quatre de la tarda.

que era totalment imprevisible. De tota manera, va deixar clar que es pren el càrrec com una cosa totalment temporal, i que l'any 2019 ja veurà si opta o no a la reelecció.

Preguntat sobre si se sentia legitimat pel fet de ser el número 19 de la candidatura, Ballesta va recordar que el sistema de llistes tancades fa que el votant doni el seu vot a una llista sencera, des del número 1 al 25. «Primer s'escullen els regidors i aquests després trien l'alcalde, que en funció de les majories que s'articulin pot ser un o un altre», va assenyalar. Per això, va deixar clar que se sent «totalment legitimat» per exercir aquest càrrec. A més, va recordar que va estar molt implicat en la campanya electoral de les municipals. També va deixar clar que el seu govern seguirà la línia de Puigdemont i continuarà implicat en el procés sobiranista.

Ballesta va indicar que durant els últims dies ha parlat per telèfon amb Puigdemont, que li va comentar que «estaria molt bé» que ell pogués entrar a l'Ajuntament per poder tirar endavant el projecte de CiU. Tot i això, és poc probable que el president de la Generalitat pugui assistir al ple d'investidura: «Ho té complicat», van reconèixer des del partit.

«Mà estesa» a l'oposició

El futur alcalde es va mostrar conciliador amb la resta de grups municipals i va dir que tindrà «la mà estesa» per parlar amb tothom «de tots els temes necessaris». «Sempre he procurat ser una persona dialogant, i ara a l'Ajuntament no serà d'una altra manera», va garantir. No va aclarir, doncs, si obrirà negociacions amb Esquerra per mirar de formar un equip de govern amb majoria absoluta.

Els representants de Demòcrates, Avancem i Reagrupament, partits que formen el grup municipal de CiU, juntament amb Convergència, van tancar files al voltant de Ballesta. «Som una pinya. Estem tots units, i ara el nostre candidat és Albert Ballesta», va assenyalar Glòria Plana (Avancem). La regidora va recordar que Avancem havia decidit que, mentre es respectés l'acord entre les dues formacions, deixarien les mans lliures a Convergència per tal que poguessin fer el relleu de Puigdemont com creiessin convenient. El mateix va decidir Reagrupament, que va haver de renunciar a l'entrada de Carles Bonaventura al consistori per tal de fer possible l'alcaldia de Ballesta. «Hem decidit anteposar els interessos de país per davant dels de partit», va argumentar Rosa Cruz, membre del partit.

Tot està a punt, doncs, perquè Ballesta sigui investit demà alcalde en un ple extraordinari a les quatre de la tarda. La direcció de Convergència va garantir que les credencials arribaran a temps per a la sessió. Ballesta haurà de ser investit amb majoria absoluta en primera volta o amb majoria simple en la segona.