Jornades intenses de reunions i secretisme per lligar un nom com a nou alcalde o alcaldessa de Girona i que podrien acabar amb una operació complexa on Convergència Democràtica (CDC) acabaria alçant com a alcalde Albert Ballesta, actual director del Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona, malgrat que era el número 19 a la llista de CiU a les eleccions del maig.

Si Marta Madrenas és la més ben situada per part de Convergència Democràtica (CDC), Demòcrates de Catalunya (els exmilitants independentistes d'Unió) segueix mantenint el pols amb l'opció d'Isabel Muradàs. Per sobre la taula segueix havent-hi molts noms, com Maria Àngels Planas, Carles Ribas i Joan Alcalà estan pràcticament descartats. Tot i aquest garbuix de noms pot propiciar un moviment tan estrambòtic com el que fa uns dies ha dut Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat.

Des de fa dies, algunes fonts apunten que l'alcaldia recaurà en mans d'un «tapat». No seria un «tapat» qualsevol, sinó una sorpresa majúscula. La jugada passaria per la renúncia d'un dels actuals regidors a seguir a l'Ajuntament o que Vicenç Estanyol, que teòricament entraria al grup municipal en substitució de Carles Puigdemont, ja no entrés com a regidor. A continuació, a més, la resta de persones que conformaven la llista electoral anirien renunciant a formar part del grup municipal fins a arribar al número 19, Albert Ballesta, que entraria directament com a alcalde.

Ballesta és el director del Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona des de l'1 de març del 2011. També és molt proper al cercle íntim de Puigdemont, que és qui té la part més important de la decisió.

La visió nacional

Podria sobtar que Estanyol acceptés ara no entrar com a regidor, i més tenint en compte que ho faria per Demòcrates de Catalunya, formació que està impulsant Isabel Muradàs perquè sigui alcaldessa i necessita suports de dins del govern local. Amb Estanyol al grup, Demòcrates tindria quatre representants entre militants i simpatitzants, el mateix nombre de regidors que Convergència. Potser a les comarques gironines no és tan evident i menys amb l'alcaldia de la capital en joc, però a nivell català Demòcrates per Catalunya actua pràcticament com una extensió de CDC. Per tant, Demòcrates acabaria cedint per evitar un incendi mé gran a Girona. Mentrestant, Unió ja ha avisat que els regidors de Demòcrates seran denunciats per trànsfugues (van iniciar el mandat dins d'Unió) i reclama que passin a ser no adscrits.

Fonts de CDC no han negat que es pugui estar buscant una carambola d'aquest tipus amb un membre de la llista que ara no està dins del govern local, tot i que deixaria en mala posició pública els actuals regidors. No obstant això, apunten que només és una alternativa complexa però no impossible.

Un altra opció passaria simplement per forçar Estanyol a renunciar per fer entrar Marta Cullell (CDC), dotzena de la llista, just per darrere seu. Així, els convergents no perdrien pes després de la marxa del seu número 1.

Reunió nocturna

Una de les trobades més importants per desencallar el tema va produir-se ahir a la nit. Per primer cop es van reunir els nou regidors de CiU (de Convergència, Demòcrates i Avancem) i estava prevista la presència de Puigdemont, un cop acabés l'entrevista amb Mònica Terribas. En les anteriors reunions, als regidors se'ls havia demanat que no hi assistissin.