Arribarà a l'Ajuntament de Girona sense experiència com a regidor, però havent estat gairebé cinc anys delegat d'Interior a Girona. El seu nomenament ha estat més que polèmic, però en els darrers anys s'ha forjat la fama de tenir un tarannà obert i conciliador. Si no passa res d'última hora, Albert Ballesta i Tura es convertirà divendres en el quart alcalde de Girona des de la recuperació de la democràcia, prenent de forma inesperada el relleu de Carles Puigdemont.

Ballesta va néixer a Figueres l'any 1961, tot i que viu a Girona des del 1991. És llicenciat en Dret per la UNED i té un màster en gestió i direcció d'empreses per la Universitat de Girona. Es va treure les oposicions de secretari d'Ajuntament i va exercir com a tal a Cadaqués, Portbou i Cassà de la Selva. També va ser gerent del Consell Comarcal de la Selva i cap de servei d'administració de la Regió Policial de Girona dels Mossos d'Esquadra. A nivell polític, és vicepresident de l'executiva local de Convergència a Girona. Té molt bona relació amb el nucli dur del partit a la ciutat.

L'1 de març de l'any 2011 va ser nomenat delegat dels Serveis Territorials d'Interior a Girona quan el conseller era el convergent Felip Puig. En aquell moment se'l va escollir pel seu coneixement de l'àrea com a cap de servei, ja que feia tretze anys que estava en el càrrec. Tot i això, la seva tasca com a delegat va agradar i, quan l'any 2013 la conselleria va passar a mans del democristià Ramon Espadaler, aquest el va ratificar en el càrrec.

Un dels episodis més complicats als quals es va enfrontar durant la seva etapa com a responsable d'Interior a Girona va ser el gran incendi de l'Empordà el juliol de 2012, en què van morir quatre persones. També va haver de fer front a una onada d'assalts violents que van posar a demarcació en el punt de mira i ha hagut de defensar el Govern de la Generalitat davant les queixes i reclamacions dels bombers pel mal estat d'alguns parcs. Com a delegat, també s'ha caracteritzat per trepitjar el territori i per comprovar personalment com s'abordaven les diferents emergències.

Ballesta s'ha guanyat fama de persona dialogant, oberta i amable. El col·lectiu periodístic és un dels que més l'ha valorat, ja que en tot moment s'ha mostrat disposat a agafar el telèfon i donar la cara, fins i tot en els moments més complicats. Per aquest motiu, el Col·legi de Periodistes li va entregar l'any 2012 la Mosca Grossa, que s'atorga a la persona o entitat que més han facilitat la tasca informativa als mitjans.

El maig de 2015, Puigdemont el va fitxar per anar a la llista de CiU a Girona ciutat, tot i que no el va col·locar en un lloc de sortida, sinó al número 19. Tot i això, quan va marxar de la plaça del Vi per anar al Palau de la Generalitat, Puigdemont va designar-lo com el seu successor a la ciutat. Durant les tenses negociacions dels darrers dies ell s'ha mantingut en un discret segon pla, però a partir d'ara començarà a tenir més projecció pública.

Tot i això, no ho tindrà fàcil. Coneix bé el funcionament d'un ajuntament perquè és secretari municipal, però haurà de demostrar que a més de bon gestor té capacitat política. A més, haurà de construir el seu propi projecte municipal una mica «sobre la marxa», ja que la renúncia de Puigdemont va ser tan sobtada com inesperada. També caldrà veure si les lluites dels darrers dies per l'alcaldia deixen fractures dins del grup municipal de CiU, i parlar amb ERC per veure si entren a governar per poder tenir un equip de govern amb majoria absoluta. Els dos partits estan disposats a negociar-ho, però no s'hi han posat encara seriosament perquè els republicans volien saber primer qui seria l'alcalde. I és que, encara que s'ha desencallat la peça clau, queden encara moltes incòngites per resoldre.