Atransformació de locals emblemàticsLa pastisseria Can Castelló, que feia 116 anys que era oberta al carrer Santa Clara, ha deixat pas a una multinacional de moda italiana.Després de 75 anys establert al carrer Joan Maragall, Can Noell va tancar l'any passat i va donar pas a la franquícia de roba interior Tezenis. El König de Jaume I ja ha estat enderrocat i una constructora ja té el permís per fer-hi un bloc de pisos. El Rihn Bar va tancar després de 65 anys i ara hi ha un Onix. L'Stein del carrer Migdia s'ha convertit en Vestto Suit.

ra fa un any, l'1 de gener de 2015, va finalitzar la pròrroga de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) de 1964. Això va permetre que els propietaris dels locals anomenats de «renda antiga», és a dir, amb contractes signats abans del 9 de maig de 1985, poguessin actualitzar els seus preus segons el mercat. Això es va convertir en un nou cop per al comerç local gironí, ja que alguns locals emblemàtics van haver de tancar. Un any més tard, la majoria s'han convertit en botigues de tèxtil, algunes dels quals són franquícies.

Un dels que es va veure obligat a tancar va ser el Rihn Bar, que feia 65 anys que era obert a la Gran Via Jaume I i que havien portat tres generacions de la mateixa família. Amb la fi de les rendes antigues, el contracte de lloguer va finalitzar i el propietari va optar per no renovar-lo. En el seu lloc, el mes de juny de 2015 s'hi va obrir el tercer local d'Onix, una empresa de roba masculina que ja estava establerta al Pont de Pedra i al carrer Joan Maragall de Girona.

Un altre dels locals emblemàtics que va tancar portes amb la nova llei va ser el König de Jaume I, el primer que s'havia obert a Girona, l'any 1973. L'establiment va tancar les portes a finals de 2014 perquè la immobiliària propietària del local no va renovar el contracte perquè preferia tirar-lo a terra per fer-hi pisos. Aquest passat mes de desembre, les màquines ja van tirar a terra l'edifici -una planta baixa a tocar de Correus- i, segons el consistori, l'empresa ja té la llicència per començar la construcció del nou bloc. Això sí, König continua present a la ciutat, ja que a més de mantenir els altres locals que tenia en va obrir un a la primavera a l'antic restaurant La Font, a Fontajau.

A mitjans de 2014 també va tancar la pastisseria més antiga de Girona, Can Castelló (al carrer Santa Clara) després de 116 anys d'activitat. En aquest cas, tot i que el problema no va ser directament la fi de la renda antiga, sí que va tenir a veure amb l'increment del cost del lloguer. El propietari, Julià Castelló, va explicar que durant anys s'havia hagut de barallar amb els propietaris de l'establiment perquè l'hi volien apujar de forma desorbitada. Al final, aquestes disputes i el cansament personal van fer que Can Castelló acabés tancant definitivament les portes. En el seu lloc, avui s'hi pot trobar la franquícia italiana de roba i complements Liu·Jo, nascuda a mitjans dels anys 90. En aquest mateix carrer, una altra botiga de roba -Ese O Ese- ha substituït l'antiga "ptica Tarrús, que va obrir l'any 1976 i va tancar l'any passat.

Una altra franquícia -Tezenis, de roba interior i pijames- ha substituït Can Noell, una botiga de roba per a la llar que havia estat 75 anys al carrer Joan Maragall. En aquest cas, Can Noell renovava cada deu anys el contracte amb el propietari, però la multinacional italiana Tezenis els va fer una oferta millor i es van quedar amb el local.

La roba també ha ocupat la papereria que Stein va tenir durant 35 anys al carrer Migdia, i que també va tancar per la fi de les rendes antigues. En aquest cas, l'espai ha estat ocupat per la botiga tèxtil Vestto Suit.

Un local que no ha estat ocupat encara, en canvi, és el de l'Armeria Escatidor, a Jaume I. La botiga es va haver de traslladar perquè la immobiliària propietària no els va renovar el contracte, i va posar el local a la venda. Avui, però, continua amb les persianes abaixades.