La Generalitat està preparant el decret 12/2015 sobre regulació de les funcions de guàrdia i del sistema de comandament dels serveis de prevenció, extinció d´incendis i salvament que, en els termes actuals, podria suposar la recentralització de les sis sales de control d´emergències repartides en set zones de Catalunya -Centre, Girona, Lleida, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Tarragona i Terres de l´Ebre (aquesta darrera no té sala)- a només dues, ubicades a Barcelona i Tarragona.

Oficialment, la Direcció General de Prevenció, Extinció d´Incendis i Salvament assegura que «no hi ha res tancat» i «s´està estudiant» però des del cossos d´emergències ja han saltat les alarmes i els sindicats també s´han començat a pronunciar perquè temen que el decret estigui més perfilat del que s´ha donat a entendre.

L´actual model de set regions data de 2001 i va descentralitzar el sistema de quatre brigades -una per província- vigent fins aleshores. Una hipotètica reorganització amb dues sales de control per a tota Catalunya afectaria directament a Girona i provocaria una desvinculació territorial dels responsables perquè no sempre la persona a càrrec coneixerà les particularitats de la província.

Aquesta és una de les principals queixes que ha exposat el sindicat d´UGT-Bombers perquè el reagrupament de sales comportaria, pel que s´ha avançat fins al moment, reduir a la meitat els caps de guàrdia territorial que actualment hi ha actius cada dia -es passaria de 6 a 3- perquè s´establiria un sistema rotatiu entre aquests.

El sindicat ho qüestiona perquè la rotació de caps en dues grans sales que controlaran tot Catalunya «posa al descobert una sèrie de problemes» com el desconeixement del territori -el cap de Tarragona no sap quines són les zones de risc de Girona, per exemple-, hi ha una manca de vinculació amb el personal que haurà de dur a terme la intervenció i es dificulta la seva supervisió.

A banda que «no tindrem cap referent operatiu, ja que aquests seran diferents i canviats de manera rotatòria». La preocupació que subjau entre els membres del cos de bombers és que puguin produir-se «errors de coordinació, canvis d´estratègia i plantejaments sobrevinguts» com hauria passat en els focs de l´Empordà de 2012, per això reclamen que es descarti aquesta opció i que el Departament se centri a incrementar el nombre d´efectius, substituir les guàrdies presencials per guàrdies de localització, mantenir el model actual i «prioritzar la vinculació del comandament amb el personal del territori».

La descentralització de les sales de control d´emergències amb el model actual ha coincidit amb una disminució dels focs generats i una menor extensió d´hectàrees forestals cremades respecte dels anys en què hi havia una sala de control a cada província. Les dades les té la pròpia Direcció General de Prevenció d´Incendis, i això explica que els sindicat busqui mantenir aquest sistema i evitar que el decret 12/2015 tiri endavant en els termes en que està pensat ara mateix.

Des dels sindicats també reclamen que abans de planificar un decret sobre els torns de guàrdies s´estableixi un «model de cos de Bombers de futur» que permeti dissenyar una estructura funcional i operativa, amb una llei pròpia per després entrar en organitzacions de guàrdies.