La pugna per l'alcaldia de Girona està bloquejada per diferents bandes. Per un costat hi ha la disputa pel desacord entre Convergència Democràtica (CDC) i Demòcrates de Catalunya (els exmilitants i exsimpatitzants d'Unió), on els segons plantegen l'opció d'Isabel Muradàs com a alcaldessa, mentre que els primers no estan disposats a cedir a un altre partit una alcaldia que els pertanyia fins a la renúncia de Carles Puigdemont per convertir-se en el president de la Generalitat.

Per altra banda, hi ha una segona disputa entre les diferents faccions de CDC per un candidat que alguns voldrien que fos un dels quatre regidors actuals, tot i que l'exalcalde i el nucli més «dur» aposta clarament per Albert Ballesta, el número 19 de la llista electoral del mes de maig.

Segons la llei del Règim Electoral local, en cas que un alcalde deixi el càrrec, li correspon al número 2 ser el relleu natural a l'alcaldia. En aquest cas doncs, seria Isabel Muradàs. A això s'agafen els Demòcrates. I aquest és el cavall de batalla. Demòcrates no vol perdre l'ocasió per optar a una gran alcaldia catalana i si des de la direcció nacional no es diu el contrari, seguiran fent pressió en favor de Muradàs. Es dóna el cas que la formació, tot i ser part de Junts pel Sí i tenir bona relació amb CDC, s'ha quedat sense cap conselleria. Aquesta decisió pot haver molestat els democristians.

En les diferents reunions que s'han anat produint aquests dies, tant al local com a l'Ajuntament, els regidors de CDC haurien renunciat per escrit a ser el nou alcalde. Una signatura que hauria disgustat alguns dels representants municipals, fins al punt que algunes fonts assenyalen que hi hauria hagut plantejaments de deixar l'Ajuntament.

Vicenç Estanyol

També haurien signat la seva renúncia a entrar al consistori els convergents que anaven a la llista, en posicions més baixes. Convergència vol que tots els regidors de Demòcrates també rebutgin ser alcaldes i evitar l'entrada de Vicenç Estanyol, com li correspondria per l'ordre de la llista electoral del maig. La jugada culminaria amb la proposta de fer alcalde Albert Ballesta.

Tal com ja va assenyalar Diari de Girona, l'actual director dels Serveis Territorials d'Interior i vicepresident del Comitè Local és l'escollit per les altes esferes del partit i tot l'entorn de l'exalcalde, Carles Puigdemont. És la carta amagada que ha quedat al descobert i podria haver estat el relleu de Puigdemont d'aquí a tres anys i mig si no s'hagués precipitat tot molt abans.

Això, probablement, hauria molestat altres aspirants que han estat treballant a l'equip de govern, com Carles Ribas i Marta Madrenas, que haurien vist com els passava per davant un candidat no previst. Al final, es pot acabar avançant la jugada, tot i que cal moure fitxes molt més complexes que si s'hagués fet coincidint amb un final de mandat.

Aquesta jugada, que pot semblar estrambòtica, no agrada a tothom dins de CDC ja que els quatre regidors actuals (Marta Madrenas, i Maria Àngels Planas, Carles Ribas i Joan Alcalà) queden desprestigiats públicament tot i haver estat picant pedra des de fa cinc anys. Dins de l'agrupació local hi ha tota mena de favorits. És per tant una tercera disputa entre els que aposten per un o altre regidor o regidora. Hi ha qui es postula per ser alcalde o alcaldessa i altres que són proposats per la seva bona gestió al capdavant de les seves àrees.

Aquestes tres disputes han complicat de manera extraordinària una elecció que CDC preveia fer amb rapidesa. La idea era tancat el tema aquesta primera setmana, després de la presa de posessió de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. D'aquesta manera es visualitzava un partit fort i previsor i s'evitava un espectacle de guerra interna. Però aquestes baralles internes i l'estira-i-arronsa amb Demòcrates han impossibilitat el pacte. Tot plegat s'ha d'enllestir abans del 22 de gener.