El grup municipal del PSC a Girona vol portar al ple la gestió de les zones blaves i verdes d'aparcament «per debatre la implantació d'un model mixt amb empreses del tercer sector». La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, raona aquest propòsit sobre l'existència d'un informe jurídic, elaborat per la Secretaria de l'Ajuntament de Girona, que avala la viabilitat del model de gestió mixta. «Aplicar aquest model a la ciutat és una qüestió de voluntat política. Depèn de si el govern de CDC hi està disposat. Per això ho volem debatre al ple i que es pronunciï», assenyala la portaveu Sílvia Paneque. El PSC lamenta, en aquest sentit, que hagi hagut d'esperar gairebé dos mesos per rebre l'informe que va demanar, per escrit, el 27 de novembre passat.

De fet, el problema amb el pagament de les zones blaves i verdes ha fet aflorar, de nou, la polèmica municipalització del servei. Diari de?Girona va revelar ahir que el sistema de pagament amb targeta de les zones blaves i verdes estava espatllat i que l'Ajuntament havia decidit no multar als qui no tenien el tiquet, des de dissabte. El regidor de Mobilitat, Via Pública i Seguretat, Joan Alcalà, va explicar ahir que les màquines ja tornen a funcionar i que ja s'ha multat algun vehicle que no disposava de tiquet. Va al·legar que hi ha hagut un problema al software de les màquines amb el canvi de l'empresa (de setext aparki a l'Ajuntament) del gestor del servei. S'han hagut de reiniciar els aparells i el procés ha estat més lent del desitjat pel govern local. Fins a final de 2015 la gestió estava en mans Setex Aparki; des de l'1 de gener ha passat a mans municipals.

«La municipalització del servei obria una oportunitat de debatre a fons la gestió dels serveis públics a l'Ajuntament de Girona», insisteix Paneque. De fet, la portaveu socialista ja va demanar en el ple de 14 de desembre que l'equip de govern s'avingués a debatre l'aplicació d'un model de gestió mixta consensuat amb tots els grups, que servís de punt de partida per a un debat general sobre la gestió dels serveis municipals.

La gestió mixta és, per als socialistes, una bona oportunitat per establir «marcs de col·laboració entre empreses del tercer sector i l'Ajuntament» amb la finalitat de fomentar la inserció laboral de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió. En previsió de poder votar sobre la gestió mixta, el PSC va demanar l'informe de viabilitat a l'equip de govern. El ple es va fer sense aquest informe perquè Secretaria l'estava elaborant.

La posició de la CUP

En paral·lel, la CUP-Crida per Girona havia demanat a l'equip de govern que solucionés «urgentment» les incidències existents en el funcionament dels sistemes de pagament de les zones verdes i blaves de la ciutat. Com a avalador de la proposta de municipalització d'aquest servei, el grup considerava «des del primer moment s'ha de visualitzar que el canvi de model de gestió no només no afectarà la qualitat del servei, sinó que l'ha de millorar».

El grup va voler valorar l'esforç del personal municipal per oferir un bon servei, i també es va mostrar comprensiu pel fet que en les primeres hores després del canvi es produís alguna disfunció, però va remarcar que «no és acceptable que aquesta situació s'allargui ni un dia més». Finalment, el sistema s'ha reestablert. El grup també afirmava que entenia que s'hagués deixat de multar davant les dificultats en el pagament mentre hi haguessin incidències.