La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) ja ha dictat una resolució de desemparament preventiu i d'ingrés dels fills del matrimoni Hopkins al centre de menors en el qual estan internats des de l'arrest dels seus pares el 5 de gener, quan es va descobrir que la família convivia amb el cadàver del seu fill petit de set anys, que estava mort des de feia més de tres setmanes.

Des res ha servit que el jutge instructor deixés en llibertat provisional Bruce i Schrell Hopkins tres dies després de la seva detenció -el matrimoni segueix investigat per homicidi imprudent- perquè el procediment de custòdia no es dirimeix a la jurisdicció penal i la DGAIA, basant-se en els atestats policials, ha considerat que els altres dos fills del matrimoni poden haver patit una situació de maltractament psicològic per part dels pares i entén que han d'estar en un centre de menors perquè els avaluïn.

L'advocat de la família, Christian Salvador, considera que la decisió està fora de lloc perquè «criminalitza una conducta [la convivència amb el cadàver] que no ha estat criminalitzada» i que probablement respon «a costums religiosos diferents». Per això ha informat al consulat dels EUA sobre la qüestió, «al cap i a la fi, són ciutadans seus», i ha anunciat que impugnarà la decisió per aconseguir que la DGAIA retorni els nens als seus pares.

Els tècnics del centre hauran d'elaborar un informe sobre l'estat en què es troben els menors abans de decidir si segueixen considerant necessari que l'administració tingui la seva tutela o bé estan en condicions per tornar amb els seus pares.

Els Hopkins van declarar que el seu fill va morir per una crisi respiratòria a causa del seu asma crònica sense que ningú assumís la seva mort. La família creia que estava dormint i esperaven que «despertés».