La declaració que Bruce i Schrell Hopkins van oferir ahir al Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona segueix sense esvair les incògnites que envolten la mort del seu fill de 7 anys i la posterior convivència amb el cadàver durant més de tres setmanes. La versió dels progenitors és que va patir una sobtada crisi respiratòria a causa del seu asma crònic i va morir. Llavors ells no van acceptar la situació i pensaven que acabaria despertant-se, malgrat que el pare va arribar a fer-li maniobres de reanimació. El fiscal del cas, Enrique Barata, no es va oposar que el matrimoni nord-americà quedés en llibertat provisional, amb la prohibició d'abandonar el territori nacional. Segueixen investigats per un delicte d'homicidi imprudent fins que es coneguin els resultats de les anàlisis toxicològiques del cadàver i la policia revisi els ordinadors del pare.

Aquestes dues proves seran crucials per seguir endavant amb el procediment o decretar-ne l'arxiu. Si les anàlisis toxicològiques no demostren cap enverinament ni ingesta de barbitúrics i en el material informàtic registrat no es troben correus electrònics que demostrin que el matrimoni Hopkins sabia que el menor emmalaltia i evitaven traslladar-lo a l'hospital difícilment se'ls podrà imputar un homicidi imprudent perquè la convivència amb el cadàver no és delictiva -tampoc se sap quant temps pensaven tenir el cos a casa-. La llacuna pendent de resoldre és saber si tot i haver-hi hagut un deteriorament progressiu en la salut del menor els pares no van demanar ajuda.

De la declaració judicial dels Hopkins es desprèn que no van assumir la mort del menor -la qual tampoc saben situar en el temps, però seria posterior al 15 de novembre- i encara esperaven que «despertés». «La mare encara està molt afectada, pensa que està adormit i que es despertarà a còpia de resar i resar», esmenta el fiscal.

Els pares desconfiaven de la medicina científica i tractaven el nen amb productes homeopàtics, encara que tampoc li negaven el salbutamol -Ventolín- per evitar-li crisis asmàtiques. Els serveis mèdics de Girona no tenen constància que el menor assistís a l'hospital o a un altre centre en una època més enllà de l'any 2014, quan els Hopkins van traslladar-se a Girona.

El pare del nen va explicar que ell jugava amb normalitat i que un bon matí no es va despertar. Ell va intentar fer-li maniobres reanimatòries, sense èxit i, en paraules del fiscal, «aleshores la família es va tancar i bolcar entorn del menor fent vida amb al cadàver». Bruce Hopkins assegura que no van assumir la mort fins que els Mossos d'Esquadra van entrar al dúplex del número 3 del carrer Joan Roca Pinet.

L'advocat dels Hopkins, Christian Salvador -ACE Girona- també indica que la convivència familiar amb el cadàver al pis superior tenia a veure amb el fet que la calefacció del domicili no funcionava i era el lloc on s'estava millor. Precisament, el matrimoni havia deixat de pagar el lloguer des de setembre perquè la propietat no arreglava aquest problema, segons van manifestar.

La declaració judicial tampoc va permetre saber quan va morir el nen exactament tot i que el 15 de novembre sembla que era viu perquè tota la família va anar a celebrar l'aniversari del pare i una filla del matrimoni en un restaurant japonès.

Psicològicament, els forenses no han trobat cap trastorn en els Hopkins. Estaven «consicent i orientats» però amb una «afectació molt gran per la mort del nen», com va resumir el fiscal.

Els altres fills

Pel que fa als altres dos fills del matrimoni, continuen a càrrec de la Direcció General d'Atenció a la Infància. Els pares volen recuperar-los però haurà de ser la Generalitat qui decideixi si els torna la custòdia dels menors. Els Hopkins van tornar ahir al domicili de Girona.