Silenci sepulcral entorn al successor de Carles Puigdemont al capdavant de l'alcaldia de Girona. Ningú vol perdre l'opció de la seva vida de ser alcaldessa o alcalde per una frase plasmada en un paper o una declaració en una ràdio o televisió. Ningú rebutja ser l'escollit. Tots hi estan predisposats. La decisió final podria allargar-se encara uns dies. Ahir es va iniciar un compte enrere que ha de durar un màxim de deu dies laborables. És poc probable que l'«afortunada» o «afortunat» es faci públic avui. Seria a partir de dimecres.

Aquest dilluns, l'equip de govern només es va reunir, després del ple de renúncia, per acomiadar Puigdemont. A la tarda van començar les comissions informatives per preparar el ple ordinari de dilluns de la setmana vinent. Tal com passa sempre que hi ha sessió plenària a la vista. Avui tots els regidors es desplaçaran fins a Barcelona per aplaudir la presa de possesió del càrrec de president de la Generalitat de l'excalcalde. Com a molt poden haver-hi moviments a altes hores, avui al matí o en alguna seu d'algun del partits de l'actual conglomerat del grup municipal de CiU.

Els candidats afirmen que tenen bona relació entre tots i que l'entesa serà fàcil. Sense picabaralles ni batalles internes. Tots asseguren que no han parlat del tema amb el partit ni amb l'exacalde, ni haver estat convocats a cap reunió. Però per què un i no l'altre? La número 2 i fins ara primera tinent d'alcalde, Isabel Muradàs, actualment alcaldessa en funcions té el handicap de ser de Demòcrates de Catalunya. Els exmilitants d'Unió en el passat havien apostat molt fort per tenir el número 1 de Girona i ara -com a Demòcrates-, posaran tots els esforços en aconseguir l'alcaldia per a Muradàs.

Tenint en compte la militància de Puigdemont a Convergència Democràcia (CDC), la formació no voldrà que el càrrec d'alcalde abandoni el partit, perquè molt problablement, d'aquí a tres anys i mig també encapçalarà la llista de la formació nacionalista en les eleccions municipals. Dins de CDC sonen tres noms: Marta Madrenas, actual segona tinent d'alcalde i regidora d'Urbanisme i Activitats; Maria Àngels Planas, ara mateix quarta tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda i Règim Interior; i Carles Ribas, portaveu del grup municipal de CiU i regidor del Projecte Ferroviari i de Sostenibilitat.

Si es mira estrictament l'ordre a la llista de les darreres eleccions entre els tres, l'elegida hauria de ser Marta Madrenas, que a més, és qui ha estat més colze a colze amb l'alcalde i qui en una «lluita» successòria amb Carles Ribas hauria sortit més reforçada. Però ni Planas ni Ribas estan escartats. Sigui qui sigui, la decisió final no recaurà només en el partit. L'exalcalde també tindrà pes en la tria.

Joan Alcalà

Sempre podria acabar passant com a la Generalitat. Un candidat de consens que no desagradés a ningú tot i no ser l'assenyalat inicialment per cap dels «caps pensants» del partit però que podria servir per evitar una possible divisió en el si de la formació. Seria «la sorpresa», com Puigdemont ho ha estat com a relleu de Mas. Es tracta de l'altre regidor de CDC, Joan Alcalà, ara mateix sisè tinent d'alcalde i regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública.

Mentrestant, el grup municipal d'ERC-MES podria replantejar-se la seva actual posició a l'oposició. La seva portaveu, Maria Mercè Roca, admetia ahir que molta gent els pregunta si han pensat en entrar al govern municipal aprofitant que s'haurà de votar, fins i tot, un nou cartipàs. Roca va explicar que al partit no se n'ha parlat però que no descarten fer reunions per estudiar-ho i negociar amb l'actual equip de govern. No és el primer cop que s'especula sobre l'entrada dels republicans al govern gironí. Sense entrar-hi, ERC-MES ha estat el grup que ha permès a CiU tirar endavant els grans punts del govern com el cartipàs o els pressupostos, després de negociacions i aconseguir el que consideraven algunes millores. Els republicans però només entrarien al govern si s'hi sentissin realment útils. Si no, els quatre regidors seguiran a l'oposició.