«Vaig entendre que aquest era un encàrrec que no podia defugir». Així va explicar ahir Carles Puigdemont la seva decisió d'acceptar convertir-se en el 130è president de la Generalitat. «Quan el president Mas fa un sacrifici tan gran i et demana a tu que també el facis, no pots dir que no en vols sentir parlar», va explicar. Tot i això, admet que abans d'acceptar va plantejar alguns interrogants al president sortint. Principalment, es va voler assegurar que comptaria amb el seu suport i també té clar que és un encàrrec temporal, ja que no pretén ocupar el lloc d'Artur Mas ni ser necessàriament el nou candidat a la presidència de la Generalitat.

En declaracions després del ple de renúncia com a alcalde, Puigdemont va explicar que, malgrat que l'acord es va concretar dissabte, durant les útimes reunions entre Junts pel Sí i la CUP tots dos van mostrar la voluntat d'arribar a un acord encara que fos a l'últim moment. De fet, quan l'ANC es va retirar de la mesa de negociació, cupaires i Junts pel Sí van demanar continuar les converses de forma privada.

Per això, dissabte es va concretar un acord que implicava una presidència de consens, i el mateix Mas va decidir que Puigdemont havia de ser el nou president. Aquesta era una possibilitat que des de feia dies es plantejava en un cercle molt reduït de Convergència, tot i que el nom de Puigdemont no va arribar a transcendir mai durant les negociacions. Després de parlar amb Mas i d'haver-li plantejat alguns dubtes, Puigdemont va acceptar el repte tenint en compte que es tractava d'unes circumstàncies «extraordinàries». «Potser a algú li haurà sobtat aquesta decisió, però espero que la ciutadania de Girona l'entengui i la comparteixi», va demanar.

El nou president de la Generalitat va preparar el seu discurs pel debat d'investidura diumenge al matí, ben d'hora, al seu despatx de l'Ajuntament de Girona. A aquest edifici va tornar ahir, poques hores després, per acomiadar-se'n definitivament. Puigdemont va dir adéu als treballadors municipals per correu electrònic i també de forma personal, i amb molts d'ells va repartir petons i fotografies per al record.

A la porta de l'Ajuntament, Puigdemont va admetre que el ple d'ahir al matí va ser «molt emotiu i molt emocionant» per a ell, i veure que hi havia persones que l'havien anat a acompanyar en el seu darrer dia al consistori encara el va «commoure» més. Finalment, també va demanar als veïns de la ciutat que ajudin el futur alcalde o alcaldessa a «completar aquest procés de canvi que vam iniciar l'1 de juliol de 2011 i que ja ha donat molts bons resultats, dels quals em sento un digne representant». Caldrà esperar un màxim de deu dies hàbils a saber qui ocupa l'alcaldia.