El president del Govern, Carles Puigdemont, ha renunciat formalment a l'alcaldia de Girona aquest dilluns en un ple extraordinari urgent. Puigdemont ha reconegut que no s'esperava la proposta d'Artur Mas però que no podia rebutjar-la "per compromís amb el país" i també per "lleialtat" amb el president sortint. "Si el president Mas pren una decisió dolorosa i injusta per l'interès general, dir que no hauria estat de covards", ha manifestat. Puigdemont, que ha estat alcalde quatre anys i mig en minoria, s'ha compromès a traslladar "l'estil gironí" de fer política la Generalitat i ha ofert diàleg i entesa amb tothom. També ha desvetllat que va posar dues condicions a Mas per acceptar el càrrec: que fos un encàrrec temporal i que l'expresident es mantingui en tot moment al seu costat.

Girona ha reunit aquest matí el plenari en una sessió d'urgència i extraordinària on Carles Puigdemont ha presentat la renúncia com a alcalde. L'han acompanyat els consellers en funcions Meritxell Borràs, Santi Vila i Elena Rigau, el president de la Diputació, Pere Vila, el delegat del govern en funcions, Eudald Casadesús, i també exregidors i treballadors de la casa.

Puigdemont ha entrat a la sala acompanyat dels aplaudiments dels treballadors de l'ajuntament que, des de les finestres dels diferents pisos, han sortit per mirar el què succeïa al pati interior del consistori. El fins avui alcalde ha volgut explicar al ple com s'han desenvolupat els fets dels darrers dies i què l'ha empès a acceptar l'encàrrec d'Artur Mas.

Durant el seu discurs, Puigdemont ha recordat que el seu compromís amb la ciutat de Girona era, com a màxim, per a dos mandats i que estava disposats a portar-ho a terme. Per això, s'ha disculpat per no complir la promesa però ha remarcat que "en cap cas" es pensava mai que li farien aquest oferiment. "Assumir la presidència de la Generalitat no formava part dels meus escenaris de futur", ha manifestat. Segons Puigdemont, en unes "circumstàncies normals" aquest ple no s'hauria fet mai.

Tanmateix, ha reconegut que ha acceptat el repte de ser president del Govern per diverses raons. Per una banda, ha assegurat que ho fa per compromís amb el país, per compromís amb el projecte polític que compta "amb la majoria absoluta del Parlament" i "per responsabilitat de servei públic". D'altra banda, també ha explicat que ho fa per "lleialtat" a l'expresident Artur Mas. "Si el president Mas pren una decisió dolorosa i injusta per l'interès general, dir que no hauria estat de covards i poc lleial", ha manifestat.

La resta de grups de l'oposició -a qui ha ofert la possibilitat d'intervenir- l'han felicitat pel càrrec i li han demanat que no oblidi Girona i sigui exigent a l'hora de complir els compromisos pendents amb la ciutat.

Defensa del municipalisme i "l'estil gironí" de fer política

Durant el seu discurs, Puigdemont també s'ha mostrat "orgullós" d'haver-se format políticament a l'Ajuntament de Girona (on va entrar el 2007 com a regidor de l'oposició) i ha fet una defensa acèrrima del municipalisme. "El municipalisme és la veritable escola de la política i estic molt agraït a Girona per tenir el privilegi d'aprendre", ha manifestat. A més, ha augurat que en les bases del nou país que aspira a construir "l'empremta del municipalisme hi serà forta, present i imprescindible".

A més, també ha reivindicat "l'estil gironí" de fer política. Segons ha assenyalat, més enllà de les "profundes discrepàncies polítiques" que puguin existir entre els diferents grups municipals, han aconseguit teixir relacions personals i han tingut moments d'entesa. De fet, Puigdemont ha estat el primer alcalde en minoria de la història de la democràcia a Girona, i això l'ha obligat a pactar amb partits de diferent orientació política. "Estar en minoria m'ha fet corregir quan ha tocat i m'ha empès sempre a buscar punts d'entesa i coincidència", ha afirmat. El president s'ha compromès a traslladar aquest esperit a la Generalitat. "Hem de fer governs per a tots, malgrat tenir legítimes diferències tots som un", ha sentenciat.

Un sí amb condicions

Ja fora de les càmeres, Puigdemont ha reconegut que la proposta d'Artur Mas el va enganxar per sorpresa i que va rebre una trucada dissabte al migdia mentre estava de compres amb la seva dona. A més, també ha desvetllat que va posar algunes condicions per donar el sí. Entre aquestes, que el seu fos un "encàrrec temporal" i que Artur Mas li fes costat en tot moment.

Pendents del successor

Puigdemont ha assegurat que la ciutat no s'aturarà i ha demanat a tots els gironins i els regidors que ajudin en la tasca al proper alcalde o alcaldessa. A partir d'avui, s'obre un període de deu dies naturals per convocar un ple extraordinari per escollir el nou alcalde. La primera tinenta d'alcalde, Isabel Muradàs, serà de moment l'alcaldessa de Girona.

Entre els possibles candidats, hi ha la tinenta d'alcalde i regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, o el regidor de Sostenibilitat i portaveu al ple, Carles Ribas. El grup de CiU s'ha reunit després del ple per posar fil a l'agulla i començar a parlar de la successió de Puigdemont. El ple d'investidura es farà després del 18 de gener, quan està previst el ple ordinari.

La sortida de Puigdemont fa que s'incorpori com a

nou regidor del grup de CiU el número 11 de la candidatura, Vicenç Estanyol, que és actualment delegat d'Agricultura a Girona. Aquest dilluns també ha presentat la renúncia al ple el portaveu de Ciutadans, Jean Castel, que deixa les responsabilitats a l'ajuntament per centrar-se en la tasca de diputat al Parlament.

Carta per acomiadar els treballadors

La urgència amb la que Puigdemont va haver d'acceptar el càrrec ha evitat que es pugui acomiadar del seu equip i dels treballadors de l'ajuntament. Per això, diumenge a la tarda els va enviar un correu electrònic a tots on els agraïa la feina feta i la col·laboració i els demanava que continuessin igual amb la persona que el rellevi.

També es disculpava per haver d'usar aquesta fórmula per acomiadar-se. "Confio que em sabreu perdonar i que entendreu que l'enorme responsabilitat que assumeixo era indefugible", els va escriure.

En el mateix escrit, els reconeixia que havia après "de la bona governança" al seu costat i que aquesta "empremta" de l'Ajuntament de Girona serà "reconeixible" en la tasca que ara desenvoluparà. Així mateix, també s'acomiadava demanant disculpes per tot allò "en el que hagi errat o us hagi molestat".