L'Ajuntament de Girona ha aconseguit desencallar el projecte per fer el passallís que ha de connectar el Sector Est -a l'altura de l'escola Sagrada Família- amb la Creueta i Montilivi. El projecte es va presentar ara fa dos anys, al febrer de 2014, però no es va poder tirar endavant perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va denegar el permís al·legant que la passera no tenia prou alçada i que podia haver-hi perill en cas de crescudes del curs fluvial. L'Ajuntament va haver de fer un nou informe per defensar el projecte, i finalment l'ACA ha acceptat els criteris municipals, de manera que el projecte podrà tirar endavant tal com estava previst, encara que dos anys més tard. La regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas (CiU), explica que els tràmits començaran de forma immediata, ja que el projecte està previst en els pressupostos per aquest 2016. Assegura, doncs, que el projecte es tirarà endavant durant aquest any, tot i que no precisa quan.

La connexió del Sector Est amb el barri de la Creueta, Montilivi i el Parc Científic i Tecnològic de la UdG és una reivindicació històrica dels veïns, ja que hi ha infants de la Creueta que van a l'escola al Sector Est i habitants de Vila-roja, Mas Ramada o Font de la Pólvora que han d'anar al CAP de Montilivi. Ara fa quaranta anys, els veïns van construir el primer passallís amb les seves pròpies mans, però el van haver d'anar refent de forma periòdica perquè quan hi havia riuades quedava destrossat i inutilitzable.

L'any 2012 van dir «prou» i, quan unes fortes pluges van tornar a fer-lo malbé, es van plantar i van reclamar una solució al govern municipal, tot advertint que ells no estaven disposats a continuar refent el pas. En aquell moment, l'Ajuntament va instal·lar una nova passera provisional i va començar a treballar en el projecte per fer un passallís definitiu, que van presentar el febrer de 2014. Es tractava d'un gual de dos metres d'amplada, més elevat respecte al riu que la passera provisional i permeable al pas de l'aigua, de manera que generi molt poca sobreelevació en cas que hi hagi una avinguda d'aigua.

Disparitat de criteris

Tot i que el consistori va calcular en aquell moment que l'obra podria fer-se realitat en un parell de mesos, l'ACA va denegar el permís perquè va considerar que l'alçada del passallís no era prou alta, de manera que podia ser perillós en cas d'inundacions. L'Ajuntament, però, va defensar el projecte a través de diversos informes. «Hi havia una diferència en la interpretació tècnica de l'alçada que havia de tenir», assenyala Madrenas. Finalment, l'ACA ha acceptat els criteris que defensava Girona i ha permès tirar endavant el projecte tal com volia l'Ajuntament. «Al final, s'ha consensuat la interpretació de la llei que nosaltres proposàvem», indica la regidora. La construcció de la nova passera està pressupostada en uns 60.000 euros, tot i que la xifra es podria reduir en funció de les ofertes que es presentin.

Més seguretat i fermesa

Madrenas s'ha mostrat satisfeta perquè es pugui tirar endavant aquesta infraestructura, ja que serà molt més segura que la passera que hi ha hagut fins ara, més ferma i permetrà passar-hi fins a dues bicicletes. Els veïns, tot i això, creuen que la passera és insuficient i des de fa temps reclamen que es faci un pont més «integrat» i «eficient». Aquesta petició ha tingut sovint el suport dels grups polítics de l'oposició, especialment la CUP, ERC-MES i el PSC, que han donat suport a les reivindicacions veïnals.

Per a Madrenas, però, una cosa no treu l'altra. «El pont és una altra història. És una solució totalment diferent, i una cosa no exclou l'altra», indica. Tot i això, subratlla que el pont seria una obra de molta més envergadura i que per poder-lo tirar endavant caldrà veure si hi ha disponibilitat pressupostària. «De moment hem apostat per millorar el passallís, per tal que la gent pugui travessar a banda i banda de l'Onyar de manera ferma i segura. Més endavant ja veurem què es fa amb el pont, no es tracta de decidir una cosa o l'altra», indica.