La cavalcalda dels Reis d'aquest 5 de gener a Girona recuperarà el recorregut habitual i l'horari tradicional després que fa un any s'hagués de modificar per la retransmisió en directe de Tv3 per a tot Catalunya. A més, les carrosses arribaran fins a la plaça del Vi, on seran rebudes per l'alcalde, Carles Puigdemont, una acció que l'any passat es va fer a peu pels condicionants de la televisió catalana. «Tornem a la cavalcada autèntica», va expressar ahir Narcís Reixach, el president de l'entitat organitzadora, la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona. Reixach va admetre que l'any passat havien quedat «sotmesos a Tv3» i a diversos «impediments» per tal que la televisió «portés Girona arreu» de Catalunya. «Estem molt orgullosos de la nostra cavalcada, una cavalcada austera però màgica i especial, que fa vibrar tant grans com petits i que és capaç d'atraure persones d'arreu», va remarcar la tinent d'alcalde d'Ocupació i Promoció, Marta Madrenas.

En l'arribada dels Reis hi participen més de tres-centes persones, coordinades per l'Associació de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona. A la comitiva hi seran presents 268 persones, segons va indicar ahir el director de la cavalcada, Xavier Cassan. La resta, s'encarrega de temes organitzatius.

Dues tones de caramels

La cavalcada arrencarà del passeig General Mendonza, que ressegueix el riu Onyar, a dos quarts de set de la tarda. Des d'allà recorreran els carrers Ultònia, Migdia, Creu, Joan Maragall, Pompeu Fabra, Gran Via de Jaume I, avinguda Sant Francesc, plaça Catalunya i plaça del Vi. Poc abans de l'inici, Ses Majestats, baixaran del campament ubicat als Jardins de Fora Muralla, on hi haurà xocolata desfeta per als nens i creuaran la passera de l'Alferes Huarte, on hi haurà un petit espectacle pirotècnic. Al llarg del trajecte, es preveu que es reparteixin unes dues tones de caramels, aptes per a tots els nens (sense gluten ni lactosa).

Com sempre, hi haurà dues precavalcades, amb inici de la plaça Bell-lloc i que acabaran precisament al campament reial. Passaran per diversos carrers del centre i del Barri Vell, a partir d'un quart de quatre de la tarda.

Polseres identificatives

Una de les novetats d'aquest any serà la presència d'una carpa a la plaça Catalunya, on l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona disposarà gratuïtament d'un miler de polseres identificativa per als nens. La carpa està instal·lada el 5 de gener de les deu del matí a la una de la tarda i de les tres a les sis de la tarda i permetrà que si un nen es perd, tindrà les dades personals dels pares a la polsera per tal de poder localitzar-los ràpidament. Per Marta Madrenas, es tracta d'una mesura de «prevenció per reduir riscos», ja que no es té constància que cap infant es perdés massa estona en anteriors anys. El director de la cavalcada, va indicar que hi ha dos possibles punts «problemàtics» que és quan els nens es mouen més. Xavier Cassan va assenyalar que es tracta dels moments previs a la cavalcada: el campament i la baixada fins a les carrosses. Tot i que no hi ha dades oficials, en el passat s'havia apuntat que segueixen la cavalcada unes 50.000 persones. Malgrat tot es fa difícil de comptar perquè hi ha gent que es trasllada per seguir la cavalcada des de diferents punts. El punt amb més aglomeracions i possible conflicte són les corbes.