Els pressupostos municipals de l'Ajuntament de Girona per l'any 2016 es van tirar endavant ahir a la nit gràcies al suport d'ERC-MES a l'equip de govern de CiU. La resta de grups de l'oposició van votar-hi en contra i majoritàriament van criticar el poc contingut social dels comptes, que gran part de la inversió es destini a la Casa Pastors, on hi ha d'haver el futur Museu d'Art Contemporani amb el fons Santos Torroella, i la quantitat econòmica destinada als càrrecs de confiança. També van criticar que Esquerra donés suport al govern local, al seu parer, sense massa exigències. Va ser un ple més ràpid de l'esperat i sense cap rèplica.

La tinent d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va agrair a ERC «la seva responsabilitat» per tirar endavant els pressupostos i evitar que s'hagin de prorrogar ja que comportaria que no es podria invertir ni rebre subvencions. Va dir que l'acord no havia estat «fàcil».

La posició de l'oposició

La portaveu del PP, Concepció Veray, va criticar que hi ha 1,3 milions destinats a projectes urbanístics inconcrets i va lamentar que se segueixi sense solucionar el futur de l'antic cinema Modern, no es parli de la gratuïtat dels llibres de text ni de posar més parcs de salut. També va acusar el govern local de «traspassar la responsabilitat als veïns» amb les votacions dels pressupostos participats, un fet que segons Veray, està generant alguns conflictes entre veïns pel projecte a escollir a executar.

Jean Marie Castel va exposar que Ciutadans trobava a faltar més mesures de reactivació econòmica, una major aposta pels plans d'ocupació i més inversió a molts barris. Castel va també afirmar que el pacte amb ERC era la confirmació de la «partitocràcia per sobre dels interessos dels ciutadans». Sobre la portaveu d'Esquerra, Maria Mercè Roca, va dir que era una «cap de l'oposició entregada» i va insinuar que aviat entraran al govern.

Mentrestant, Sílvia Paneque (PSC) va detallar que la inversió social i els diners per fomentar l'ocupació eren insuficients. Paneque va qüestionar que el 15% de les inversions estigui lligat al museu d'art contemporani, que no veu «prioritari». També va criticar que els càrrecs de confiança sumin 500.000 euros en sous. El PSC va insistir en la necessitat de la progessivitat fiscal segons els recursos de cada família.

La CUP va indicar que el pressupost presentat pel govern reflecteix un model de ciutat molt allunyat del que defensa la seva formació. La seva portaveu, Laia Pèlach, va posar de manifest l'excés de càrrecs de confiança i l'alta quantitat destinada a la promoció econòmica. A més, va criticar que ERC votés a favor «per quatre pinzellades» al pressupost que sumen uns 400.000 euros i va apuntar que «potser el model de ciutat de CiU i ERC no és tan diferent».

El pacte

Maria Mercè Roca (ERC) va admetre que els pressupostos aprovats no eren els seus i que no se sentien «còmodes» amb la inversió vinculada al fons Santos Torroella ni amb la quantitat destinada a temes de comunicació. No obstant això, Roca va afirmar que havien aconseguit millores socials i que el vot afirmatiu permetia «que la ciutat funcioni» i es puguin fer inversions.

Per acabar el torn d'intervencions, Maria Àngels Planas es va defensar de tots els grups que havien acusat el govern de no apostar per temes socials. En aquest sentit va assegurar que ara hi ha més beques menjador i menjadors socials i que «mai s'ha deixat ningú desatès». «No és just que es digui que el pressupost social és minso». També va indicar que «mai s'ha invertit tant, cinc milions, en plans d'ocupació».

L'alcalde, Carles Puigdemont, va agrair el suport d'ERC per tal que «el govern tingui eines perquè la ciutat funcioni» i va recordar que és «normal voler ser fidels al nostre pla de mandat i al nostre model de ciutat» i que aposten per generar riquesa local amb una «metodologia i unes prioritats» que és la que la ciutadania va votar.

Els comptes pugen als 107,3 milions d'euros, 6.855.000 dels quals es dedicaran a inversions, 355.000 euros més que l'any passat. Entre els acords d'ERC amb l'equip de govern hi ha un increment de 100.000 euros en polítiques d'ocupació, una partida per a les beques menjador pels adolescents de 12 a 16 anys, 150.000 euros per al lloguer social i per lluitar contra la pobresa energètica o 50.000 euros per un programa per a l'abastiment de material escolar. També 75.000 euros per acostar la cultura als barris, 50.000 euros per afavorir la convivència i la cohesió als barris i 50.000 euros per al desenvolupament del Pla Integral de Sant Narcís, entre d'altres.