Arran de la tragèdia de la Devesa, l'Ajuntament de Girona va decretar ahir jornada de dol per la triple mort i va cancel·lar tots els actes públics oficials previstos a l'agenda municipal. Un d'aquests actes era la celebració del concert de celebració dels quaranta anys d'existència de La Bressola, l'escola immersiva en català de la Catalunya Nord, que s'havia de fer a les vuit del vespre al teatre Municipal. L'espectacle, que porta per títol, «Sem Nord, fem Bressola!», està dirigit per Marc Serrats i s'ha ajornat fins a nova data.

Així mateix es va suspendre, entre altres, la presentació de la nova targeta bus 25 i les noves condicions de la targeta bus 65 que havien de realitzar ahir a les dotze del matí -a la mateixa hora que el minut de silenci- el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública de l'Ajuntament de Girona, Joan Alcalà, i la portaveu del grup municipal d'ERC-MES-AM, Maria Mercè Roca.

La plaça del vi de Girona va ser l'escenari de l'emotiu minut de silenci convocat per l'Ajuntament de la ciutat en record a la mare i les dues filles mortes. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, acompanyat de regidors, treballadors municipals, i representants de diverses institucions de la ciutat.Un dels col·lectius més afectats va ser el de treballadors de l'Ajuntament, on havia treballat Mireia Pujadas.A l'acte hi van assistir amics, veïns o membres de la comunitat educativa, entre altres.Durant l'acte, algunes persones s'abraçaven buscant una mica de consol.

La ciutat de Girona va voler recordar ahir, amb un emotiu minut de silenci a la plaça del Vi, la mare i les dues filles mortes dimecres en caure al buit des d'un tretzè pis. Un silenci respectuós que ja era palpable minuts abans de les dotze del matí -hora convocada per aquest acte- entre els diversos representants polítics municipals, amics, veïns o companys de feina de la família congregats davant de l'Ajuntament.

Ni tan sols els repics de les campanes van alterar el mutisme regnant entre els nombrosos assistents a la plaça, alguns dels quals intentaven reprimir els plors o s'abraçaven buscant una mica de consol. «Una família ha estat colpida per la tragèdia i tots ens hem aixecat sentint una pena immensa per la pèrdua de tres persones, dues d'elles menors, en circumstàncies tràgiques que ens superen i que no podem entendre» va dir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que va parlar en representació de tota la ciutat. «Volem expressar el nostre condol i suport a la família, companys de feina, veïns i a la comunitat educativa, que pateix de manera especial una situació inimaginable fa tot just unes hores», va afegir Puigdemont després del minut de silenci que va acabar amb un gran aplaudiment espontani per part dels presents.

Un dels col·lectius més afectats per la tragèdia va ser justament el de treballadors de l'Ajuntament, on la mare, Mireia Pujadas, havia treballat com a tècnica a l'àrea d'urbanisme. «Al consistori va treballar molt bé, amb gran competència. Era una persona molt valorada», va detallar l'alcalde gironí visiblement afectat. Darrere seu alguns excompanys de Pujadas la recordaven en petits grups, mentre intentaven buscar una explicació per aquests fets.

A l'acte no hi van faltar tampoc els regidors de totes les formacions municipals; diversos representants dels Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i Policia Local; el president de la Diputació, Pere Vila; el rector de la UdG, Sergi Bonet; l'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal o la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau.

Justament va ser Rigau qui va protagonitzar un dels moments més emotius de l'acte en apropar-se a consolar l'exdirector de l'escola Annexa que estava molt emocionat, ja que era en aquest centre on estudiava sisè de primària la filla gran i on acudeix també el fill mitjà de la parella, que en el moment de la tragèdia era a casa els avis.

«Estem colpits per aquesta tragèdia, no només per l'edat de les criatures, sinó perquè la mare era molt activa a l'AMPA», va explicar la consellera en funcions que va afegir que per aquest motiu, des de la Generalitat, han volgut «fer costat» a la directora del centre, als mestres i a tot l'equip docent. D'altra banda, Rigau també es va referir a l'activació dels serveis de psicologia i suport emocional que treballen des d'ahir a la nit amb la família i l'escola. «És important explicar als infants que a vegades, la naturalesa humana falla, i ratificar el valor de la vida», va afegir.

I en un raconet de la plaça del Vi, sense dir absolutament res, tres joves amb el cap cot i portant un fulard taronja i blanc recordaven que a l'agrupament escolta i guia Joan Pons -on anava la nena d'11 anys-, una de les seves daines ja no tornarà.

La cerimònia de comiat de la mare i les dues nenes serà demà a les deu del matí al Tanatori de Girona.