Els Mossos d'Esquadra han aconseguit desarticular a Girona un grup criminal molt especialitzat que es dedicava a robar grans quantitats de diners mitjançant l'estafa anomenada com "Rip Deal". Els fets van succeir el 26 de novembre a l'hotel Carlemany de Girona. Els encarregats van alertar els agents en veure un grup de clients amb actitud sospitosa. En arribar-hi els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana i de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Girona, el grup va fugir corrents però els policies van aconseguir enxampar sis delinqüents.

Els homes, de nacionalitat croata i romanesa amb edats compreses entre 30 i 62 anys, portaven a sobre 41.000 euros en bitllets i 25.000 euros més en fotocòpies de bitllets de 500 euros. Tot ells van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar davant del jutge. L'estafa del "Rip Deal" és un truc mitjançant el qual els delinqüents s'emporten una gran quantitat de diners. Els estafadors busquen anuncis d'ofertes immobiliàries o d'altres transaccions d'alt valor econòmic i es presenten davant de les víctimes i venedors com empresaris amb notòria solvència.

Canvi de moneda

Des d'un primer moment deixen clar que estan interessats en la compra i que no tenen cap problema pel que fa al preu però posen com a única condició fer un canvi de moneda ja que disposen d'una gran quantitat de bitllets de 500 euros i necessiten canviar-los per bitllets més petits, de menys valor. Un canvi de moneda al marge de la mediació bancària i que justifiquen dient que es tracta de diner negre que volen posar en circulació i expliquen que per fer el canvi de bitllets ofereixen fins a un 20% de comissió.

L'estafa, tal com va succeir aquest cop a Girona, es produeix en el moment de fer el canvi de bitllets, ja que els dels estafadors són falsos a excepció d'una petita quantitat que utilitzen per donar veracitat a la transacció i que ensenyen a la víctima al principi de l'intercanvi. A més, en aquest cas, els agents van poder comprovar a Girona que el grup utilitzava un moble especial propietat d'un dels estafadors detinguts- que simulava formar part del mobiliari de l'hotel i és on es feia l'intercanvi de bitllets.

Moble modificat

El moble estava modificat amb l'objectiu que hi pogués encabir un dels detinguts i a mesura que la víctima i l'estafador anaven introduint els feixos de bitllets, l'estafador amagat s'encarregava d'agafar-los i canviar-los pels bitllets falsos, fotocòpies d'originals. La víctima, sense saber de l'estafa, es pensa que els bitllets són legals i no ho revisa un cop acabada la transacció. Tal com expliquen des del cos, els estafadors acostumen a fer-se passar per persones adinerades i es troben amb les víctimes en hotels de luxe o locals de renom.

Sense denúncia

Acaben convencent els estafats explicant-los que els bitllets de 500 deixen rastre i que són més fàcils de seguir per la policia. Els Mossos d'Esquadra han explicat que no han pogut localitzar la víctima d'aquesta estafa de Girona ja que, com la majoria d'estafats amb aquest truc, no acostumen a denunciar els fets ja que els diners no estan declarats a Hisenda i es tracta d'una transacció que normalment es fa en negre. Tot i això, els agents tenen indicis que el grup hauria estafat uns 600.000 euros. Tots sis detinguts, van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu judicial.