L'Ajuntament de Girona municipalitzarà la gestió de les zones blaves i verdes a partir de l'1 de gener de 2016 i mantindrà el sou i les condicions laborals dels treballadors de l'empresa Setex, que actualment presta el servei. A més, totes les zones d'estacionament limitat que es vagin creant es deixaran en mans d'empreses del tercer sector. Aquesta és la proposta que el govern municipal portarà al ple del proper dilluns. Informes tècnics avalen una gestió directa perquè, entre d'altres, el consistori s'estalviarà 200.000 euros anuals en concepte d'IVA.

Des de fa dos anys, aquest servei està en mans de l'empresa privada Setex. El contracte arribava a la fi el pròxim 31 de desembre de 2015 i l'empresa podia optar a una pròrroga de dos anys. Tot i que Setex va sol·licitar continuar amb el servei, el consistori ha decidit -per decret- no autoritzar aquesta pròrroga.

Darrere de la decisió del consistori hi ha motius legals, ja que l'empresa va incomplir una clàusula del contracte. Setex volia amortitzar la maquinària en quatre anys mentre que, segons recollien les condicions del concurs públic, ho havia de fer en dos anys. Aquest incompliment ha portat el consistori gironí a plantejar-se la possibilitat d'assumir la gestió directa de les zones d'estacionament amb limitació horària.

La proposta

Durant la comissió informativa de dimecres passat al vespre, el regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà -acompanyat per l'interventor municipal- va exposar a la resta de grups municipals la proposta que portaran al ple del proper dilluns, 14 de desembre.

Per una banda, el consistori assumirà «per raons d'urgència» la gestió del servei a partir de l'1 de gener de 2016. A més, subrogarà els treballadors actuals, que mantindran les mateixes condicions laborals i econòmiques que tenien amb Setex.

Per altra banda, el consistori es comprometrà a deixar en mans d'empreses del tercer sector la gestió de les noves zones verdes i blaves que es vagin desplegant (i que estan incloses en el Pla de Mobilitat de la ciutat). D'aquesta manera, quan es facin nous aparcaments d'aquest tipus s'obrirà un concurs públic adreçat, específicament, a empreses de caire social. Girona va aprovar a finals del 2014 un protocol de contractació responsable per afavorir les empreses del tercer sector en la contractació pública.

El govern municipal necessitarà el suport d'algun grup per tirar endavant la proposta, ja que CiU està en minoria al consistori. Per això, ha vestit la proposta amb arguments econòmics i tècnics. Entre d'altres, si l'ajuntament assumeix la gestió directa de les zones blaves i verdes tindrà un estalvi de 200.000 euros anuals, ja que no haurà de pagar l'IVA a l'empresa que els factura el servei.