L'empresa Setex, de Madrid, que fins aquest mes de desembre ha gestionat les zones blaves i verdes d'aparcament de la ciutat de Girona, deixa la gestió o no té l'opció a pròrroga, és a dir, dos anys més de contracte. Les notícies que arriben de l'Ajuntament no són gens aclaridores. Com ja havia manifestat, sí que tinc molt clar que els números no surten. Tots vèiem que l'oferta era temerària, excepte els tècnics municipals i algun o altre regidor interessat.

Per mi sempre serà difícil d'entendre com no es veia que els senyors de Madrid el que proposaven eren uns cànons molt més elevats. En diversos exemples: si les clàusules permetien una rebaixa màxima d'un 10%, ells proposaven un 15%; si el preu normal per comprar parquímetres vells era d'entre 1.500 i 2.500 euros, ells establien que era de 5.000 euros quan uns de nous costaven 7.000 euros; o per fer millores voluntàries, van demanar entre 50.000 i 60.000 euros destinats a la compra de dos cotxes equipats amb un dispositiu per controlar infraccions. Per als que com Giropark, empresa de Mifas, havien gestionat durant molts anys aquest servei, era evident que no era factible.

Per ajudar a clarificar: per calcular les clàusules del concurs, Giropark va aportar les recaptacions i les ocupacions de les places de les zones blaves que es gestionaven fins aleshores. Evidentment els números eren reals. El senyor alcalde i el regidor de Mobilitat estaven assabentats -per mi mateix- que Giropark (Mifas) no podia aportar més del que marcava el mínim del concurs, ja que els càlculs eren molt ajustats, i la nostra oferta només podia ésser en millores en la part tècnica.

A l'obertura de pliques ens va estranyar que no agafés per sorpresa que una empresa aportés el 50% més del sol·licitat. Davant d'unes veus que deien que era no admesa per oferta temerària, ja es digué que abans s'havia de parlar amb l'empresa, i si no recordo malament, les bases deien que més d'un 10 % seria desestimat.

El juliol de 2014 vaig adreçar un escrit al defensor del ciutadà per aconseguir més informació i per exposar que des de feia temps esperàvem la resposta d'un escrit en el qual sol·licitàvem informació de l'amortització dels parquímetres de la zona de Sant Narcís. Segons el nostre entendre, ens devien una quantitat econòmica. El senyor Llorente molt amablement ens va respondre, tot i que evidentment encara no he vist cap document amb els beneficis que l'empresa de Madrid ha aportat a la ciutat de Girona, i no sé de cap resposta a la demanda de l'amortització de parquímetres de Sant Narcís. El gener del 2015 vaig entregar a les oficines que tenen els grups de l'oposició al govern municipal de l'Ajuntament de Girona una carta adreçada a cada regidor demanat que passat un exercici des que l'empresa Setex de Madrid gestionava la zona blava i verda i abans de les eleccions municipals del juny d'aquell any demanessin els comptes de l'exercici 2014. No n'he sabut res.

Com ja sabeu, vaig dimitir com a president de Mifas. Els motius eren diversos i entre ells, un va ser l'engany i la impotència a què em va sotmetre l'alcalde de Girona quan em va fer renunciar a 500.000 euros de l'ocupació dels terrenys de l'aparcament de l'hospital Trueta amb la paraula que a canvi prorrogaria la gestió de la zona blava al grup Mifas. Per això, l'Ajuntament ens va adjudicar una subvenció de 350.000 euros i no per la pèrdua de zona blava com s'ha volgut fer creure.

Durant dos anys han fet córrer difamacions des d'un Ajuntament que té problemes interns que els actuals gestors són ineptes per resoldre. A més, els que governen les institucions d'àmbit Municipal o CDC, no toleren que cap entitat qüestioni res del que fan i no han dubtat a l'hora de fer tots els possibles perquè marxés de Mifas.

Resultat: Quins són els ingressos dels dos anys de gestió d'una empresa de fora? Com penseu retornar el que s'ha usurpat a persones lluitadores, que l'únic que demanen és un lloc per guanyar diners pel vostre Benestar social o el del vostre veí?

Els partits que governeu a Girona, ara heu de decidir què voleu, unes entitats que demanen a les entrades dels supermercats o que fan coses per la Marató de TV3, o en preferiu una que busca el seu espai en les empreses de serveis? Tindrem un Ajuntament amb 1.000 o 2.000 funcionaris o empreses socialment compromeses de proximitat, controlades per funcionaris que sabrem a què i com gasten els diners de tots.

En fi tot es basa en una pregunta molt simple que cada regidor s'ha de fer. Estàs d'acord que els usuaris de Benestar Social se sentin prou lliures per demanar-te explicacions o prefereixes que supliquin els serveis?.