L'Ajuntament de Girona ha adjudicat les obres de millora de la xemeneia en funcionament de la planta de residus de Campdorà a l'empresa Pasch y Cía per 721.160 euros (596.000 euros sense IVA). En la licitació, per valor de 847.000 euros amb IVA (700.000 euros sense IVA) s'hi van presentar cinc empreses.

El contracte inclou el subministrament i la instal·lació del sistema automàtic de mesura d'emissions -analitzadors- de la xemeneia de la planta de valorització energètica de residus de Campdorà. El termini màxim previst per a la instal·lació dels equips requerits és de 12 mesos.

El canvi dels analitzadors de la xemeneia serà la primera actuació del procés de modernització i adequació a la normativa actual de la planta de Campdorà, que suposarà una inversió total de 27,3 milions d'euros.

Subvenció de 6,6 milions

Els diners formen part de la subvenció de 6,6 milions d'euros atorgada per l'Agència Catalana de Residus (ARC) a l'Ajuntament, autoritzada per la Generalitat el 20 de gener de 2015 i que serveix per sufragar les actuacions prioritàries, com són els mateixos analitzadors, el desmuntatge de l'antiga xemeneia, el fossat, els forns o la caldera, entre d'altres.

Els nous analitzadors comptaran amb un sistema d'anàlisi en continu que permetrà mesurar diversos components i paràmetres, com són partícules totals, substàncies orgàniques en estat gasós i de vapor expressades en carboni orgànic total, clorur d'hidrogen, fluorur d'hidrogen, diòxid de sofre, monòxid i diòxid de nitrogen, amoníac, monòxid de carboni, mercuri i els seus compostos, diòxid de carboni i concentració d'oxigen, entre d'altres, complint amb el Reglament d'emissions industrials i amb les instruccions tècniques de la Direcció General de Qualitat Ambiental.

El nou sistema provocarà que si l'equip principal té una avaria o requereix un temps d'aturada per manteniment, es posarà en funcionament de forma ràpida i fiable el sistema auxiliar. Els treballs es realitzaran sobre una instal·lació existent que haurà de romandre en servei durant l'execució de l'obra, garantint la mínima afectació sobre aquesta i possibilitant el canvi del sistema antic al nou en el menor temps possible.

La propera licitació serà l'enderroc parcial de l'antiga xemeneia, que es troba actualment fora de servei, per reduir-ne considerablement l'impacte visual.