Una dona de 42 anys es va llançar ahir per la finestra del tretzè pis d'un edifici del carrer Joaquim Vayreda de Girona després de, presumptament, llançar les seves dues filles, una de gairebé un any i l'altra d'onze anys. Totes tres van morir a causa del fort impacte. Els Mossos d’Esquadra descarten que sigui una caiguda accidental i de fet, durant la inspecció no van trobar signes de violència al despatx d’arquitectura on es van produir els fets.

Passaven uns 20 minuts de les set de la tarda quan es van desencadenar els fets al barri de la Devesa-Güell. La principal hipòtesi de la policia és que la dona va saltar per la finestra del seu despatx però abans va llançar les dues criatures. I és que els cossos de les nenes van quedar a terra just davant de la part posterior del bar Kiu. I el de la mare, en canvi, en una altra zona, a sobre d'una estructura que durant molts anys ha servit per distribuir aigua a l'edifici, un dels dos gratacels situats davant del Palau de Fires.

La finestra del tretzè pis per on presumptament la mare va llançar les seves dues filles és corredissa i de petites dimensions. Aquest fet avala la hipòtesi que no haurien pogut caure de forma accidental i que l’adulta hauria llançat a les dues menors i després ella es va suïcidar.

La dona tenia 42 anys i es deia Mireia Pujadas Polo. Era aparelladora i interiorista. Havia treballat a l’Ajuntament de Girona. Ara, però, treballava amb el seu home en aquest despatx del número 63 del carrer Joaquim Vayreda. El despatx era al tretzè pis, porta 1. El seu marit és arquitecte i es diu Martí Franch Batllori. La parella tenia un nen que tenia entre 7 i 8 anys i en el moment dels fets era amb els avis.

El despatx on treballaven la parella tanca a les set del vespre, van relatar veïns, i tot apunta que Mireia Pujadas va esperar que la gent al despatx que hi havia marxés per quedar-se a soles amb les dues nenes. Veïns de l’edifici van explicar que quan es van desencadenar el fatídic succés es van sentir crits. D’entrada de les criatures i després durant la caiguda.

Els clients que hi havia al bar Kiu són els qui de sobte van sentir un fort cop i van alertar els serveis d’emergències. Van trobar-se els cossos de les dues criatures davant de la porta de l’establiment i el de la mare, que va caure sobre l’estructura que servia per portar aigua cap a l’edifici. D’entrada van voler socórrer-les però no es va poder fer res per salvar-los la vida, ja que totes tres varen morir a l’acte.

Gran mobilització policial

A partir d’aquí es van activar els serveis d’emèrgències, que van fer un gran desplegament davant d’aquest gratacel. Ràpidament s’hi van desplaçar els Mossos d’Esquadra, la Policia Municipal de Girona, diverses dotacions dels Bombers, així com diverses unitats del SEM. L'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra a Girona es va fer càrrec del cas i ràpidament van activar la comitiva judicial.

La policia científica i la unitat d’investigació van estar pentinant el despatx per veure si trobaven alguna evidència de criminalitat però no van localitzar-hi res i paral·lelament es va començar a mirar els cossos de les tres víctimes i a recollir vestigis.

L’aixecament dels cadàvers es va produir al voltant de les onze de la nit. Per poder treure el cos de la mare van necessitar de l’ajuda dels Bombers que amb una escala van pujar per poder ajudar a fer l’aixecament del cadàver. Els cossos van ser traslladats a l’Institut de Medicina Legal i Forense de Girona, on seran analitzats.

Mentre tot això s’estava produint, en paral·lel moltes persones es van apropar a la zona del tràgic succés atrets per la gran quantitat de llums de les ambulàncies, els bombers i la policia que hi havia a la zona. Molts preguntaven què havia passat i senyalaven fins al tretzè pis, on es veien els moviments del policia científica que buscava pistes i empremtes a les finestres i a l'interior del despatx.

A banda, els veïns del mateix edifici van explicar que la família de Pujadas tenia aquest pis de feia molts anys. I és que la Mireia Pujadas i el seu marit l’havien convertit en despatx però vivien en l’actualitat al barri de les Pedreres.

De fet, al marit el van estar estar buscant durant un estona els serveis d’emergències per donar-li la tràgica notícia i quan el van localitzar, així com també la família de la difunta, que viu a Montjuic, es va activar la unitat de suport psicològic dels Mossos d’Esquadra.

Podria patir una depressió

Els motius que van portar la dona a fer aquesta acció es desconeixen però diverses fonts consultades apunten que la dona patia una depressió postpart i en veure’s superada per la situació hauria decidit posar fi a la seva vida i al mateix temps, a la de les dues nenes, de gairebé un any i una d’onze anys.

Els veïns del barri així com de la mateixa escala i pisos propers relataven molt afectats que la família Batllori-Pujadas era «molt normal» i «molt bona gent». De fet, la víctima, Mireia Pujadas s’havia criat en el pis on va tenir lloc el tràgic succés ja que els seus pares tenien en propietat el pis. El germà d’ella també viu al barri i els seus pares hi tenen una sabateria en un carrer proper.

Tot això i sumat a la seva gran proximitat amb els veïns, fa que siguin molt apreciats i ahir es feien creus del que havia succeït i es preguntaven «per què ha pogut passar una cosa així, què li ha passat a la Mireia?». I també es lamentaven de com havia pogut passar això amb les criatures. Una veïna del mateix edifici deia «si les ha llançades, com es pot fer una cosa així, pobrissones».

Fins al lloc dels fets també es van apropar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el regidor de Via Pública, Mobilitat i Seguretat, Joan Alcalà, el regidor de Medi Ambient, Carles Ribas, la regidora de Salut, Eva Palau, i l'exalcaldessa Anna Pagans, També hi havia el director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta.

El consistori ha convocat per avui un minut de silenci a les dotze del migdia, a la plaça del Vi.