Unió de forces dels grups municipals de CiU, ERC i la CUP a l'Ajuntament de Girona després de rebre la notificació de l'Audiència Nacional d'obertura de la investigació per delictes de sedició i rebel·lió per aprovar, en el ple del 16 de novembre, la moció de suport a la resolució del Parlament declarant l'inici del procés independentista i de la desconnexió amb Espanya. L'alcalde Carles Puigdemont va lamentar que l'Estat "destini recursos econòmics, humans i tècnics a qüestions polítiques".

"Que no s'esperin una reculada del municipalisme independentista perquè no hi serà", va afirmar Puigdemont. L'alcalde i president de l'AMI va instar els ajuntaments a defensar la llibertat d'expressió i a aprovar la moció. "Que se'ls hi giri feina als de l'Audiència Nacional", va dir. Celrà va ser el primer Ajuntament de les comarques gironines a rebre la notificació de l'Audiència Nacional. El jutjat central d'instrucció informa que s'han obert diligències prèvies contra l'Ajuntament. El jutjat demana l'informe de secretaria i intervenció i que s'identifiquin els regidors que hi van votar a favor i en contra. El ple va aprovar la moció amb 17 vots a favor (els dels regidors de CiU excepte un que es va absentar, els representants d'ERC-MES i els de la CUP-CC). "Són delictes més propis del segle XIX que no pas del segle XXI", va afirmar Puigdemont. El serveis jurídics del consistori prepararan i enviaran la documentació requerida al jutjat.

Des d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, va indicar que "vam votar a favor d'aquesta moció amb molta alegria i satisfacció perquè enteníem que era el mandat dels gironins". En aquest sentit, la regidora va subratllar que tot i que se'ls acusa de "sedició i rebel·lia" no estan "gens espantats". El regidor de la CUP-CC, Lluc Salellas, va recordar que la CUP "no ha reconegut mai la legitimitat de l'Audiència Nacional espanyola, hereva del franquisme" i que no respondran a les peticions o requeriments i va sostenir que no té poder per anul·lar una manifestació democràtica dels ajuntaments. La CUP va fer una crida a "la unitat d'acció" política i també demana als gironins que mostrin el seu suport "davant l'ofensiva antidemocràtica engegada per l'Estat espanyol".

Veray (PP): "C's fa el ridícul"

Precisament ahir al matí, els dos regidors de C's, Jan Castel i Míriam Pujola, van presentar un escrit a la Subdelegació de l'Estat perquè es prenguessin mesures contra els regidors que havien donat suport a la resolució independentista. La portaveu del PP, Concepció Veray, va indicar que "Ciutadans va tard i fa el rídícul" tot recordant que la seva formació va portar el cas a la Subdelegació l'endemà del ple i que per això arriba ara la notificació de l'Audiència.