La biblioteca Carles Rahola va ser l'escenari, ahir al vespre, d'un emotiu recordatori a Manuel Bonmatí i a Jordi Vilamitjana en una edició commemorativa del Premi Manuel Bonmatí del Rotary Club amb la presència de familiars i amics dels dos traspassats i de molts dels premiats en els guardons. L'acte es va centrar en un recorregut per la vida de Manuel Bonmatí i en els premis que duen el seu nom, així com en el nou premi literari juvenil Jordi Vilamitjana, que es va presentar precisament ahir.

En un primer torn, el president del Rotary Club, Josep Maria Cantó, va explicar el naixement del Club Rotary de Girona i les diferents accions solidàries que porta a terme i les activitats per recaptar diners. També va parlar del premi Manuel Bonmatí, esmentant els guanyadors de les 35 edicions i indicant qui ha format part del prestigiós jura que escull el millor article sobre Girona.

Un premi juvenil

Només una persona ha guanyat en dues edicions el Bonmatí: el filòleg, periodista i col·laborador del Diari de Girona Jordi Vilamitjana, que va morir el maig de 2014, als 56 anys. Ho va fer el 1995 per l'article La ciutat que vull és petita i tendra i el 2013, per l'escrit No em dugueu enlloc més. El director de l'Institut Santa Eugènia, Jordi Vilarrubí, va explicar que Vilamitjana era molt estimat per tot el centre i pels alumnes. A tall d'exemple va explicar que un exalume que viu a Madrid, Albert Fernàndez, va desplaçar-se fins al tanatori de Girona per poder acomiadar-se del seu professor. Vilarrubí va explicar que al premi hi podran participar tot els alumnes dels instituts i cicles formatius de la ciutat que escriguin un article sobre Girona. El periodista Miquel Fanañàs va desglossar diferents anècdotes sobre Manuel Bonmatí. Per exemple, la seva aparença d'Alfred Hitchcock a l'oficina del carrer Ciutadans i els conflictes amb el Ministerio de Premsa per escrits a la revista Presència. També va recordar els sopars que servien per convocar la premsa i que sempre acabaven amb un bridis de cava Codorniu. L'alcalde, Carles Puigdemont, va cloure l'acte ressaltant la figura de Bonmatí: "Tenia una visió humanista del periodisme com la que té un ciutadà que vol contribuir a millorar les coses respecte de com se les ha trobat" i va lloar el periodisme "responsable" que va portar a terme. Un conveni per tres anys signat pel Rotary Club i l'Ajuntament permetrà seguir impulsant els premis Manuel Bonmatí.