El Jutjat d'Instrucció 1 de Girona va absoldre dilluns passat la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona i Salt, Marta Afuera, un altre membre de l'entitat i un fotoperiodista, acusats de cometre una falta de desordre públic pels aldarulls que es van produir a l'Ajuntament de Salt el juny de 2014.

L'incident es va desencadenar quan la Policia Local va impedir l'accés al consistori d'un grup d'activistes de la PAH que volien entrar a una reunió de la Taula pel Dret a l'Habitatge a exposar els seus casos, després que l'equip de govern d'aquell moment (CiU) indiques que només podia entrar un membre en representació del tot el col·lectiu. Segons va exposar ahir l'entitat a través d'un comunicat, aquesta decisió va provocar "les queixes i la protesta del col·lectiu" que van intentar entrar a la reunió de totes maneres. Va ser llavors quan la policia Local va intervenir per tal de fer fora els activistes que estaven a l'interior de l'edifici i impedir que n'entressin més, un acte que va desencadenar un enfrontament entre agents i membres de la Plataforma, que va acabar amb l'ús de la força.

A causa d'aquests fets i segons la PAH, l'exregidora d'habitatge Glòria Pàmies, en representació de l'Ajuntament de Salt, va presentar una denúncia per desordre públic i per la via penal contra Afuera i dues persones més -un altre membre de la PAH i un fotoperiodista- que finalment van anar a judici per una falta de la qual dilluns van ser absolts en els jutjats de Girona. Un judici que, segons l'entitat, va ser "suspès set vegades a causa de diversos errors judicials i per la impossibilitat d'assistència de les persones implicades".

"Millora" amb el nou govern

D'altra banda, la PAH va exposar ahir que la situació de la Taula d'Habitatge de Salt ha "millorat" després del canvi de govern format actualment per ERC i IPS/CUP. Segons aquest col·lectiu, el nou govern saltenc ja ha posat en marxa la Taula d'Habitatge i s'han dut a terme les dues primeres reunions ?-que tenen una periodicitat mensual- i que van comptar amb la participació "massiva" dels col·lectius relacionats amb habitatge i els diversos departaments implicats de les administracions. "Esperem que amb aquesta nova direcció política, la Taula d'Habitatge de Salt sigui un mecanisme real de participació ciutadana i que sigui útil per a fer front a l'enorme emergència habitacional i vivencial que pateix gran part de la població saltenca" afegia el comunicat, que donava suport a les diverses mobilitzacions realitzades per la PAH durant el govern convergent per aconseguir que aquest organisme es posés en marxa després d'acusar l'exalcalde Jaume Torramadé d'haver mantingut la taula "inoperativa".