Creu Roja de Girona té detectades una vintena de persones sense sostre que dormen a les naus abandonades de la carretera de Barcelona. També hi ha indigents que dormen en caixers automàtics del barri del Mercadal, el Barri Vell i les rodalies de l'estació, així com en alguns edificis abandonats de Sant Narcís i en alguns aparcaments de Santa Eugènia. En alguns casos també han trobat gent dormint a les escales del pavelló de Fontajau i a l'aparcament d'un supermercat proper a l'hospital Josep Trueta. Creu Roja ha atès des de principi d'any 108 persones que viuen al carrer, 38 més que en tot l'any 2014. Segons explica el responsable del programa d'atenció a les persones sense llar de Creu Roja a Girona, Marc Serena, això no vol dir que hagi crescut el nombre d'indigents, sinó que ara tenen més recursos per localitzar-los i intentar-los ajudar.

Segons va informar ahir la Cadena SER, els voluntaris de Creu Roja surten un o dos cops per setmana al carrer i localitzen, en una nit, una mitjana d'entre 10 i 20 persones que dormen al ras a la capital gironina. Serena explica que els porten mantes, cafè i caldo calent per tal d'acostar-s'hi, vèncer les reticències i poder-hi parlar. Un cop s'han guanyat la seva confiança, els donen suport psicològic i els expliquen quines passes han de seguir quan vulguin, de debò, deixar el carrer, cosa que sovint no és fàcil. "Ens agraeixen molt que els ajudem a lluitar contra la fred, però sobretot ens donen les gràcies perquè ens preocupem i per tenir algú amb qui parlar", assenyala Serena.

Creu Roja treballa de forma coordinada amb altres entitats similars, com el centre d'acolliment la Sopa, el departament de serveis socials de l'Ajuntament, la xarxa de salut mental i la fundació Teresa Ferrer. L'objectiu és no duplicar esforços i arribar al màxim de persones possible. "Nosaltres tenim una ruta on sabem que se situen aquestes persones sense llar, però en alguns casos també ens vénen familiars o amics a demanar que els ajudem", indica Serena. L'entitat, a més, també atén i fa el seguiment de persones sense sostre que arriben a les seves oficines derivades des de Serveis Socials i la Copa. En alguns casos és gent que dorm dins de caixers automàtics, a l'interior d'un cotxe -ja que és tot el que els queda- o directament al ras, sobre un banc o similars.

Augment per la crisi

Serena explica que, des de Creu Roja, van notar un increment de les persones sense llar a l'inici de la crisi econòmica, sobretot a causa dels desnonaments i l'augment de l'atur. Tot i això, costa donar una xifra exacta del nombre de persones sense llar a Girona perquè n'hi ha alguns que estan de passada, que es queden durant uns dies de camí a una altra destinació. L'any 2013, l'entitat va atendre 95 persones sense sostre, mentre que l'any passat van ser 70. En el que portem de 2015 se n'han atès 108, tot i que, segons Serena,els casos urgents i que realment es trobaven al carrer eren 90. "A banda dels que dormen sota el cel, també entenem com a sense sostre aquells que estan a la Sopa o en pisos tutelats", indica el representant de Creu Roja.

La solució, tot i que no és senzilla -ja que en molts casos els afectats arrosseguen problemes més enllà de la vivenda- és ajudar-los a buscar un habitatge i impulsar-los a iniciar un nou procés per refer la seva vida.